Laurvigen og Jarlsberg grevskap
Norge hadde to grevskap, Laurvigen og Jarlsberg. Som vi ser av kartet, utgjorde Laurvigen den søndre delen av det senere Vestfold fylke, og Jarlsberg den midtre og nordre.
Av .

Et grevskap er et forvaltningsområde, i dag hovedsakelig i engelskspråklige land (county), men tidligere også i Norge. Ordet grevskap betyr at området styres av en greve. Opprinnelig var det også tilfellet, mens dagens grevskap er geografiske og/eller administrative enheter, og kan heller sammenlignes med kommuner eller fylker.

Grevskap i Norge

Norge har hatt to grevskap, Laurvigen (Larvik) og Jarlsberg. Laurvigen ble opprettet i 1671 av stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve. I 1704 gikk grevskapet over til grevene Danneskiold-Laurvigen, senere til grevene Ahlefeldt. Jarlsberg ble opprettet i 1673, først under navnet Griffenfeld, etter rikskansler og greve Peder Schumacher Griffenfeld. Griffenfeldt styrte grevskapet til 1676, da Ulrik Frederik Gyldenløve (som allerede hadde Laurvigen) tok over. I 1684 solgte Gyldenløve grevskapet til Gustav Wilhelm Wedel Jarlsberg, og grevskapet ble fra da kalt Jarlsberg.

Med adelsloven av 1821 ble adelen avskaffa i Norge, og de to grevskapene ble slått sammen til Jarlsberg og Larviks Amt, fra 1919 Vestfold fylke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg