Troskapsed er en høytidelig erklæring om lydighet, særlig overfor et lands statsoverhode eller øverste myndigheter, og/eller overfor landets konstitusjon og lover. I likhet med andre eder avgis en troskapsed vanligvis under påkallelse av Gud eller andre høyere makter.

Etter Grunnlovens har som hovedregel alle embetsmenn lydighets- og troskapsplikt overfor konstitusjonen (Grunnloven) og Kongen. I utgangspunktet fordret dette at de avla ed. Etter lov av 22. mai 1981 kan forsikring avgis istedenfor embetsed dersom den som utnevnes hører til et trossamfunn som ut fra sin bekjennelse eller religiøse oppfatning ikke tillater ed. Det samme gjelder dersom avleggelse av ed strider mot vedkommendes egen religiøse oppfatning, eller vedkommende ikke tror på en allmektig og allvitende Gud. Forsikring er nå mye vanligere enn ed i slike tilfeller.

Etter Grunnloven skal Kongen eller regjerende Dronning, når han eller hun som myndig tiltrer regjeringen, avgi følgende ed: «Jeg lover og sverger å ville regjere kongeriket Norge i overensstemmelse med dets konstitusjon og lover, så sant hjelpe meg Gud den allmektige og allvitende!». Det er en egen bestemmelse i Grunnloven om tilsvarende ed av prinsesse eller prins som midlertidig utøver kongemakten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg