Faktaboks

Karl 11.
Karl XI
Født
24. november 1655, Stockholm, Sverige
Død
5. april 1697, Stockholm, Sverige
Karl 11 av Sverige
Av .
Karl 11 som barn, ca. 7 år gammel

Karl 11. var konge av Sverige fra 1660 til 1697. Han var sønn av Karl 10. Gustav og Hedvig Eleonora.

Politikk

Karl var konge fra 1660, men ble ikke myndig før i 1672. Karl var i sin første regjeringstid helt dominert av formynderstyret, men etter at hans personlige ledelse av de svenske tropper i slaget ved Lund i 1676 under den skånske krig hadde sikret Skåne for Sverige, lyktes det ham å bryte rådets maktstilling. Hans nære venn Johan Gyllenstierna hadde en vesentlig andel i den linjen Karl fulgte for å styrke kongemakten. Det ble gjennomført en hardhendt reduksjon av adelsgods for å gjenreise finansene og gjøre landet uavhengig av fremmede subsidier.

Da riksdagen i 1682 overførte praktisk talt all lovgivende makt til kongen, var det kongelige enevelde stadfestet. Forvaltningen ble reorganisert ved at et nytt byråkrati ble skapt, helt avhengig av kongen, og de gamle riksembeter ble ikke besatt. Gjennom det såkalte «indelningsverket» fikk landet en fast hær på ca. 40 000 bondesoldater, og flåten ble fornyet og utvidet.

Ekteskap og familie

Han ble 1680 gift med Ulrika Eleonora, datter av Frederik 3. av Danmark. Paret fikk sju barn, hvorav tre nådde voksen alder: Karl 12., Hedvig Sofia og Ulrika Eleonora.

Ettermæle

Tidligere ble Karls kongegjerning vurdert høyt, men den nyere historieforskning gir et mer nyansert bilde. Det er imidlertid enighet om at de vesentligste resultater av Karls enevelde var rikets stabilisering og sikring av bondefriheten.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Karl 11.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg