Pant er ifølge definisjonen i panteloven et formuesgode som er beheftet med en panterett. Pantet er med andre ord den eiendommen, gjenstanden eller rettigheten som er beheftet med en panterett. Dersom kreditten som sikres av panteretten ikke blir innfridd som avtalt, kan pantet tvangsselges for å dekke innehaveren av panterettens krav.

Ordet pant benyttes imidlertid også ofte som en kortform for panterett. Man sier ofte at noen «har pant», og da betyr dette ikke at vedkommende eier et formuesgode som er pantsatt, men at vedkommende har en panterett. Pant kan også benyttes som en betegnelse på gjenstander eller penger som leveres inn som sikkerhet for et ansvar den som leverer fra seg «pantet» har, en konstruksjon som juridisk sett normalt vil omtales som depositum. I sin mest kjente form er denne formen for pant depositumet som etterlates i butikken når man kjøper flasker eller bokser, såkalt flaskepant. Siden depositumet ikke egentlig er et depositum – man betaler et beløp i kassen, og har krav på et tilsvarende beløp når man bringer flaskene eller boksene tilbake – er det teknisk sett ikke helt korrekt å omtale dette som pant.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg