krigen mot terror

11.sep

11. september. Om morgenen 11. september 2001 krasjet to fly av typen Boeing 767 inn i hvert sitt tårn i World Trade Center i New York. Bildet er tatt i det dramatiske øyeblikket like etter at det andre flyet traff det søndre tårnet klokken 0903. Det var antakelig omkring 30 000 mennesker i de to tårnene under terroraksjonen. Flyene traff mellom 79. og 95. etasje (nordre tårn) og mellom 63. og 78. etasje (søndre tårn), og de fleste som befant seg herfra og oppover var hjelpeløst fortapt i brannene som oppstod. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Krigen mot terror er en global kampanje iverksatt for å bekjempe internasjonale terroristgrupper og terrornettverk, lansert av president George W. Bush etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001, da fire amerikanske passasjerfly ble kapret og brukt som våpen mot mål på amerikansk jord.

Faktaboks

Også kjent som

War on Terror

15. september samme år ble Osama bin Laden utpekt som hovedmannen bak terrorangrepet. Det afghanske Taliban-regimet ble av Washington utpekt som medsammensvoren fordi Taliban hadde latt bin Laden bruke Afghanistan som operasjonsbase for al-Qaida. President Bush rettet en sterk henstilling til USAs allierte om håndfast støtte i kampen mot internasjonal terrorisme. NATO erklærte at alliansen stilte seg fullt og fast bak USA, og NATO-paktens paragraf 5, som sier at et angrep på ett medlemsland er et angrep på alle, ble tatt i bruk for første gang. I FNs sikkerhetsråd ble det enstemmig vedtatt en resolusjon om at alle land måtte fryse terrormistenktes bankkonti og slå til mot grupper som hjelper terrorister.

Som tiltak i terrorkrigen har stater over hele verden vedtatt antiterrorlover som blant annet gir myndighetene i vedkommende land utvidet rett til ransaking og overvåking. Noen av tiltakene og metodene som er tatt i bruk, blir kritisert (blant andre av Amnesty International) for å bryte menneskerettighetene og true individets rettssikkerhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg