Osama bin Laden

Faktaboks

Osama bin Laden
Osama bin Mohammad bin Laden
Uttale
bin lˈaden
Født
10. mars 1957, Saudi-Arabia
Død
1. mai 2011, Pakistan

Osama bin Laden

Av /NTB Scanpix ※.
Bilder av Osama bin Laden på Interpols liste over mest ettersøkte personer 15. september 2001. Bin Laden var hovedmistenkt etter terrorangrepene mot New York og Washington 11. september 2001. Foto: Reuters/Interpol/Scanpix.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Osama bin Laden var en saudisk terrorist, mangemillionær og radikal forkjemper for islam, som ledet det internasjonale terroristnettverket al-Qaida frem til sin død. Da han i 2011 ble skutt og drept av amerikanske soldater i Pakistan, var han nummer én på USAs liste over de mest ettersøkte terroristene i verden.

Bakgrunn

Faren Mohammed bin Laden var en entreprenør som innvandret til Saudi-Arabia fra Sør-Jemen og tjente en formue på byggevirksomhet for det saudiske regimet. Bin Laden, som er Mohammeds sønn nummer 17 med en kone fra Syria, var selv utdannet ingeniør, hadde fire koner og fikk minst 15 barn. Bin Laden blir beskrevet som mild, høflig og gjestfri av dem som har møtt ham.

Kamp mot Sovjetunionen

Allerede i sin ungdom inntok Bin Laden wahhabitternes bokstavtro tolkning av Koranen og tradisjonen, og som skoleelev og student var han medlem av Det muslimske brorskap. I 1979 dro han til Afghanistan for å delta i mujahedins motstandskamp mot Sovjetunionen (1979–1989), en kamp som på denne tiden ble støttet av USA.

I 1980-årene reiste han rundt i den muslimske verden og samlet inn penger, og på den måten bygde han opp sitt store finansielle, sosiale og politiske nettverk. Mot slutten av 1980-årene åpnet bin Laden først et gjestehus i grensebyen Peshawar i Pakistan, og siden baser i Afghanistan som skulle huse det store antallet arabiske mujahedin-soldater; gjestehuset og basene fikk navnet al-Qaida.

Base i Afghanistan

USAs lederrolle under Gulfkrigen i 1991 provoserte bin Laden og brakte ham i konflikt med både hans egen familie og med den saudiske kongefamilien. Han ble lyst fredløs i Saudi-Arabia etter å ha tatt til orde for å styrte kongefamilien og tvinge USAs tropper bort fra hjemlandet.

Han ble fratatt sitt saudiske statsborgerskap i 1991 og oppholdt seg fra 1991 til 1996 i Sudan. Allerede i 1993 kom han i søkelyset som terrorist i forbindelse med terrorangrepet på World Trade Center. Da bin Laden som følge av amerikansk press ble utvist fra Sudan i 1996, returnerte han til Afghanistan og slo seg ned der. Med sin formue og sine flere tusen kamptrente krigere i «den arabiske brigade» ble han en viktig støttespiller for Taliban-regimet. Til gjengjeld fikk han bruke Afghanistan som fristed for treningsleire for sine krigere.

Krig mot USA

I 1998 utstedte bin Laden sin første fatwa mot USA, og samme år raserte to bomber de amerikanske ambassadene i Tanzania og Kenya. Han ble internasjonalt ettersøkt i 1999. Bombeaksjonen mot marinefartøyet USS Cole utenfor Jemen i 2000 ble også knyttet til bin Laden. Etter terrorangrepet 11. september 2001 ble han tidlig nevnt som USAs hovedmistenkte.

Etter starten på krigen i Afghanistan i oktober 2001, ble det sendt en rekke video-opptak på den arabiske kanalen al-Jazeera, der bin Laden, ofte sammen med Ayman al-Zawahiri, kom med hatske utfall mot USA, Israel og «vantro» i sin alminnelighet.

Få dager før det amerikanske presidentvalget i oktober 2004 dukket det opp en video, der bin Laden for første gang tok på seg ansvaret for 11. september-angrepene, og forklarte at det var arabernes frustrasjon over USAs Israel-vennlige politikk i Midtøsten som lå til grunn for terrorhandlingen. Han truet også med nye angrep.

Bin Ladens død

Siste gang bin Laden viste seg offentlig var i den øst-afghanske byen Jalalabad 10. november 2001, hvor han ifølge amerikanske journalister talte til omkring tusen fremtredende og militante pashtunere og arabere og delte ut store mengder med kontanter. Deretter forsvant han inn i Tora Bora-fjellene og siden ble han ikke sett, før han 1. mai 2011 ble skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan.

Det hadde lenge vært antatt at bin Laden etter 2001 skjulte seg et sted i de pashtunske stammeområdene på grensen mellom Pakistan og Afghanistan. Overraskelsen var derfor stor da det viste seg at han i flere år hadde levd under relativt komfortable forhold i den pakistanske garnisonbyen Abbottabad, kun 100 km fra den pakistanske hovedstaden Islamabad.

Etter at bin Laden ble drept, ble liket senket i havet på et ukjent sted av amerikanske myndigheter. Bin Ladens hus ble i 2012 destruert av pakistanske myndigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bergen, Peter (2012). Manhunt: The Ten-Year Search for Bin Laden from 9/11 to Abbottabad. Crown Publishers.
  • Lia, Brynjar (2011). "Osama bin Laden – mannen bak al-Qaida. Samtiden, no. 3.
  • Scheuer, Michael (2011). Osama bin Laden. Oxford.
  • Lawrence, Bruce (2007). Budskap til verden. Osama bin Ladens brev og taler. Oversatt av Anne Aabakken og Nora Eggen. I.S.P. forlag.

Kommentarer (2)

skrev Hilde Haug

Jeg synes dere burde oppdatere denne artikkelen, i og med at det nærmer seg to år siden Osama bin Laden skal ha blitt drept.

skrev Anne Marit Godal

Ja, det står det jo. Men hva vil du gjerne ha oppdatert? Skriv gjerne forslag ved å trykke på "rediger artikkeltekst" eller "foreslå endringer".

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg