Osama bin Laden, saudisk terrorist, mangemillionær og radikal forkjemper for islam; leder av det internasjonale terroristnettverket al-Qaida. Da han i 2011 ble skutt og drept av amerikanske soldater, var han nummer én på amerikanerenes liste over de mest ettersøkte terroristene i verden.

Faren Mohammed bin Laden var en entreprenør som innvandret til Saudi-Arabia fra Sør-Jemen og tjente en formue på byggevirksomhet for det saudiarabiske regimet. Bin Laden, som er Mohammeds sønn nr. 17 med en kone fra Syria, er selv utdannet ingeniør, har fire koner og minst 15 barn. Bin Laden blir beskrevet som mild, høflig og gjestfri av dem som har møtt ham.

Allerede i sin ungdom adopterte Bin Laden wahhabitternes bokstavtro tolkning av Koranen og tradisjonen, og som skoleelev og student var han medlem av Muslimsk brorskap. I 1979 drog han til Afghanistan for å delta i Mujahedins motstandskamp mot Sovjetunionen (1979–89), en kamp som på denne tiden ble støttet av USA.

I 1980-årene reiste han rundt i den muslimske verden og samlet inn penger, og på den måten bygde han opp sitt store, finansielle, sosiale og politiske nettverk. Mot slutten av 1980-årene åpnet bin Laden først et gjestehus i grensebyen Peshawar i Pakistan, og siden baser i Afghanistan som skulle huse det store antallet arabiske mujahedin-soldater; gjestehuset og basene fikk navnet al-Qaida.

USAs lederrolle under Gulfkrigen i 1991 provoserte bin Laden og brakte ham i konflikt med både hans egen familie og med den saudiske kongefamilien. Han ble lyst fredløs i Saudi-Arabia etter å ha slått til lyd for å styrte kongefamilien og tvinge USAs tropper bort fra hjemlandet.

Han ble fratatt sitt saudiarabiske statsborgerskap i 1991 og oppholdt seg 1991–96 i Sudan. Allerede i 1993 kom han i søkelyset som terrorist i forbindelse med terrorangrepet på World Trade Center. Da bin Laden som følge av amerikansk press ble utvist fra Sudan i 1996, returnerte han til Afghanistan og slo seg ned der. Med sin formue og sine flere tusen kamptrente krigere i «den arabiske brigade» ble han en viktig støttespiller for Taliban-regimet. Til gjengjeld fikk han bruke Afghanistan som fristed for treningsleire for sine krigere.

I 1998 utstedte bin Laden sin første fatwa mot USA, og samme år raserte to bomber de amerikanske ambassadene i Tanzania og Kenya. Han ble internasjonalt ettersøkt i 1999. Bombeaksjonen mot marinefartøyet USS Cole utenfor Jemen i 2000 ble også knyttet til bin Laden. Etter terrorangrepet 11. september 2001 ble han tidlig nevnt som USAs hovedmistenkte.

Etter starten på krigen i Afghanistan i oktober 2001, ble det sendt en rekke video-opptak på den arabiske kanalen al-Jazeera, der bin Laden, ofte sammen med Ayman al-Zawahiri, kom med hatske utfall mot USA, Israel og «vantro» i sin alminnelighet.

Få dager før det amerikanske presidentvalget i oktober 2004 dukket det opp en video, der bin Laden for første gang tar på seg ansvaret for 11. september-angrepene, og forklarer at det var arabernes frustrasjon over USAs israelvennlige politikk i Midtøsten som lå til grunn for terrorhandlingen. Han truet også med nye angrep.

Siste gang bin Laden viste seg offentlig var i den øst-afghanske byen Jalalabad, 10. november 2001, hvor han ifølge amerikanske journalister talte til omkring tusen fremtredende og militante pashtunere og arabere og delte ut store mengder med kontanter. Deretter forsvant han inn i Tora Bora-fjellene og siden ble han ikke sett, før han 1. mai 2011 ble skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan. 

Det hadde lenge vært antatt at bin Laden etter 2001 skjulte seg et sted i de pashtunske stammeområdene på grensen mellom Pakistan og Afghanistan. Overraskelsen var derfor stor da det viste seg at han i flere år hadde levd under relativt komfortable forhold i den pakistanske garnisonbyen Abbottabad, kun 100 km fra den pakistanske hovedstaden Islamabad.

Etter at bin Laden ble drept, ble liket senket i havet på et ukjent sted av amerikanske myndigheter. Bin Ladens hus ble i 2012 destruert av pakistanske myndigheter.

  • Bergen, Peter (2012). Manhunt: The Ten-Year Search for Bin Laden from 9/11 to Abbottabad. Crown Publishers. 
  • Lia, Brynjar (2011). "Osama bin Laden - mannen bak al-Qaida. Samtiden, no. 3.
  • Scheuer, Michael (2011). Osama bin Laden. Oxford.
  • Lawrence, Bruce (2007). Budskap til verden. Osama bin Ladens brev og taler. Oversatt av Anne Aabakken og Nora Eggen. I.S.P. forlag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. mars 2013 skrev Hilde Haug

Jeg synes dere burde oppdatere denne artikkelen, i og med at det nærmer seg to år siden Osama bin Laden skal ha blitt drept.

11. mars 2013 skrev Anne Marit Godal

Ja, det står det jo. Men hva vil du gjerne ha oppdatert? Skriv gjerne forslag ved å trykke på "rediger artikkeltekst" eller "foreslå endringer".

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.