Krigserklæring er en offisiell melding fra en stat til en annen om at krigstilstand mellom dem foreligger eller vil inntre til en angitt tid.

Å avgi krigserklæring på forhånd har aldri vært konsekvent praktisert, og er nærmest gått av bruk på grunn av den taktiske fordel overraskelsesmomentet gir. Etter at Kellogg-Briand-pakten og senere FN-pakten forbød angrepskrig, kan det anføres med styrke at krigserklæring uansett er ulovlig. Men 3. Haagkonvensjon av 1907 forlanger at fiendtligheter ikke må åpnes uten et utvetydig forutgående varsel, enten ved en begrunnet krigserklæring eller et ultimatum med betinget krigserklæring. Nøytrale stater skal uoppholdelig notifiseres. Er krigserklæring ikke avgitt på forhånd, konstateres det gjerne senere ved en offisiell erklæring at krigstilstand foreligger, slik som tyskerne gjorde overfor Norge 24. april 1940.

En krigserklæring vil ha den betydning at internasjonal humanitærrett kommer til anvendelse for de involverte statene i henhold til felles artikkel 2 i de fire Genèvekonvensjonene fra 1949.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg