Statsgjeld er gjeldsforpliktelser som staten har overfor innenlandske og utenlandske kreditorer.

Den norske statsgjelden var i 2020 på drøyt 600 milliarder kroner. Siden 2003 har staten utelukkende innenlandske kreditorer. I tillegg er den norske stat i netto fordringsposisjon, det vil si at fordringene (pengene andre skylder staten) er større enn statsgjelden (pengene staten skylder andre).

Ulike former

Gjelden kan være midlertidig eller fast. Den midlertidige, eller flytende, statsgjeld består av lån i sentralbanken eller lån mot statskasseveksler, statssertifikater, kontolån og offentlige fonds innestående i statskassen.

Den faste, eller konsoliderte, statsgjeld opptas for det meste i form av ihendehaverobligasjoner med løpetid fra noen få år og til 30 år eller mer. Staten kan også stifte gjeld ved å utstede premieobligasjoner og spareobligasjoner.

Bakgrunn

Utenlandske statslån opptas gjerne for å finansiere et importoverskudd. Dette kan være planlagt til for eksempel utbyggingsformål. Det forekommer også ikke-tilsiktede importoverskudd som bevirker at staten må oppta utenlandske lån for å hindre at valutareserven blir brukt opp.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg