Amnesty International. Emblem.

. Begrenset gjenbruk

Amnesty International, internasjonal bevegelse, stiftet 1961 etter initiativ fra den britiske advokaten Peter Benenson (1921–2005), som også var bevegelsens første generalsekretær (til 1964). Amnesty arbeider for å fremme de universelle menneskerettigheter, slik de er definert i FNs menneskerettighetserklæring og andre internasjonale avtaler. Bevegelsensens hovedoppgaver er a) å få løslatt alle samvittighetsfanger, dvs. mennesker som er internert pga. sine meninger eller sin etniske opprinnelse, kjønn, hudfarge eller språk – og som ikke har brukt eller oppfordret til bruk av vold, b) å sikre rask og rettferdig rettergang for politiske fanger, c) å avskaffe dødsstraff, tortur og annen grusom behandling av fanger, og d) å stanse utenomrettslige henrettelser og «forsvinninger».

Amnesty International skal være upartisk og uavhengig av enhver regjering, politisk overbevisning eller religiøs tro, og organisasjonen tar ikke imot statlig støtte fra noe land. Amnesty International fordømmer også overgrep begått av opposisjonsgrupper, som gisseltaking, tortur og drap av fanger m.m. Voldelige overgrep, som f.eks. politiske drap og «forsvinninger» er blitt en stadig større oppgave for organisasjonen.

Hovedkontoret i London har bl.a. ansvaret for å etterforske menneskerettighetsbrudd verden rundt. Bevegelsen har mer enn 3 mill. medlemmer, aktivister og støttespillere, fordelt på ca. 150 land. Mye av aktiviteten i Amnesty skjer «på grasrota», gjennom lokale grupper, som bl.a. arbeider med støtteaksjoner for navngitte samvittighetsfanger, og gruppene deltar regelmessig i internasjonale aksjoner og kampanjer. Organisasjonen har en rekke medlems- og aksjonsformer; en særlig kjent form er postkortappeller (eller e-postaksjoner) til de aktuelle myndighetene. Generalsekretær (fra 2010) er Salil Shetty fra India.

Amnesty International har konsultativ status i FN og i forskjellige regionale, mellomstatlige organisasjoner. Bevegelsen mottok Nobels fredspris 1977.

Amnesty International i Norge

Den norske avdelingen av Amnesty International ble opprettet allerede i 1964. Bevegelsen vokste raskt her i landet og fikk etter hvert anseelse som en viktig aktør og samtalepartner for offentlige myndigheter i nasjonale og internasjonale menneskerettighetsspørsmål. For å bevare sin uavhengighet i forhold til politiske aktører besluttet Amnesty i Norge i 1980 å avstå fra statsstøtte; det samme prinsippet ble knesatt i den internasjonale bevegelsen samme år. Amnesty International Norge har vært tildelt NRKs humanitære innsamlingsaksjon, TV-aksjonen, tre ganger – i 1984, 1999 og 2012. Amnesty har (2011) ca. 70 000 medlemmer og aktivister i Norge. Den norske avdelingen har hovedkontor i Oslo med ca. 35 ansatte, og regionkontorer i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Generalsekretær (fra 2007) er John Peder Egenæs.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.