Amnesty International er en internasjonal bevegelse som arbeider for å fremme de universelle menneskerettighetene slik de er definert i FNs menneskerettighetserklæring og andre internasjonale avtaler. Den ble tildelt Nobels fredspris i 1977.

Bevegelsen ble stiftet i 1961 etter initiativ fra den britiske advokaten Peter Benenson (1921–2005), som også var bevegelsens første generalsekretær i 1961–1964.

Amnesty International skal være upartisk og uavhengig av enhver regjering, politisk overbevisning eller religiøs tro, og organisasjonen tar ikke mot statlig støtte fra noe land.

Amnestys hovedoppgaver er

  1. Å få løslatt alle samvittighetsfanger, det vil si mennesker som er internert på grunn av sine meninger, sin etniske opprinnelse, kjønn, hudfarge eller språk, og som ikke har brukt eller oppfordret til bruk av vold,
  2. Å sikre rask og rettferdig rettergang for politiske fanger
  3. Å avskaffe dødsstraff, tortur og annen grusom behandling av fanger
  4. Å stanse utenomrettslige henrettelser og «forsvinninger»

Amnesty International fordømmer også overgrep begått av opposisjonsgrupper, som gisseltaking, tortur og drap av fanger med mer. Voldelige overgrep, som for eksempel politiske drap og «forsvinninger» er blitt en stadig større oppgave for organisasjonen.

Hovedkontoret i London har blant annet ansvaret for å etterforske menneskerettighetsbrudd verden rundt. Bevegelsen har rundt sju millioner medlemmer, aktivister og støttespillere fordelt på 158 land.

Mye av aktiviteten i Amnesty skjer «på grasrota», gjennom lokale grupper, som blant annet arbeider med støtteaksjoner for navngitte samvittighetsfanger, og gruppene deltar regelmessig i internasjonale aksjoner og kampanjer. Organisasjonen har en rekke medlems- og aksjonsformer; en særlig kjent form er postkortappeller (eller e-postaksjoner) til de aktuelle myndighetene. Generalsekretær (fra 2010) er Salil Shetty fra India.

Amnesty International har konsultativ status i FN og i forskjellige regionale, mellomstatlige organisasjoner. Bevegelsen ble tildelt Nobels fredspris i 1977.

Den norske avdelingen av Amnesty International ble opprettet allerede i 1964. Bevegelsen vokste raskt og fikk etter hvert anseelse som en viktig aktør og samtalepartner for offentlige myndigheter i nasjonale og internasjonale menneskerettighetsspørsmål. For å bevare sin uavhengighet i forhold til politiske aktører besluttet Amnesty International Norge i 1980 å avstå fra statsstøtte; det samme prinsippet ble knesatt i den internasjonale bevegelsen samme år.

Amnesty International Norge har vært tildelt NRKs humanitære innsamlingsaksjon, TV-aksjonen, tre ganger – i 1984, 1999 og 2012.

Amnesty har (2018) rundt 100 000 medlemmer og aktivister i Norge. Den norske avdelingen har hovedkontor i Oslo med 35 fast ansatte, samt en rekke frivillige ververe og praktikanter. I tillegg har de regionkontorer i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Generalsekretær (fra 2007) er John Peder Egenæs.

  • Clark, Ann Marie: Diplomacy of conscience : Amnesty International and changing human rights norms, 2001
  • Power, Jonathan: Som droppen urholkar stenen : historien om Amnesty International, 2001
  • Roalsø, Else-Beth: Du må ikke tåle- : boka om Amnesty, 1984
  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001, isbn 82-02-17023-0, Finn bokenur

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.