Guantánamo

Artikkelstart

Guantánamo er en kommune og by på sørøstkysten av Cuba, 34 kilometer nord for den amerikanske marinebasen Guantánamo i Det karibiske hav. Guantánamo har 225 699 innbyggere (ONE, estimat for 2019) og er hovedstad i provinsen med samme navn.

Faktaboks

Uttale
guantˈánamo

Byen er sentrum i en jordbruksregion som hovedsakelig produserer sukkerrør og kaffe. Den industrielle aktiviteten er knyttet til foredling av landbruksprodukter som salt, kakao, tomat, sukker og kaffe. Guantánamo har jernbane og -veiforbindelse til Santiago de Cuba og til havnen Caimanera ved Guantánamobukta.

Historie

Regionen var opprinnelig bebodd av tainofolk. En europeisk bosetting ble etablert på begynnelsen av 1800-tallet av franske kolonister som flyktet fra slaveopprøret i Haiti. Katalanere var også blant byens tidlige bosettere. I desember 1903 overtok USA Guantánamobukta, og tilstedeværelsen av amerikanske borgere gjorde Guantánamo til et senter for amerikansk innflytelse fram til den kubanske revolusjonen. Den kubanske regjeringen anser den amerikanske enklaven som ulovlig og har siden 1960 nektet å motta den symbolske årlige leiesummen på 5000 dollar.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg