Faktaboks

George W. Bush
George Walker Bush, George Bush junior
Uttale
buʃ
Født
6. juli 1946, New Haven, Connecticut
George W. Bush

George W. Bush under en tale juli 2004 der han forsvarer beslutningen om å invadere Irak, til tross for at det ikke ble funnet masseødeleggelsesvåpen.

Av /NTB ※.
George W. Bush
I 2003 invaderte blant andre USA Irak med mål om å gjøre landet fritt for masseødeleggelsesvåpen og avsette diktatoren Saddam Hussein. Saddam ble avsatt og henrettet, men ingen masseødeleggelsesvåpen ble noensinne funnet. 1. mai 2003 erklærte president Bush krigen for vunnet, og dermed «oppdrag utført».
Av /AFP.

President George W. Bush - fotografert i 2004.

.
Lisens: fri

George W. Bush, amerikansk politiker (republikaner), USAs 43. president (2001–2009). Han er sønn av George H.W. Bush og bror av tidligere guvernør i Florida, Jeb Bush.

Bush hadde karriere i oljebransjen og som eier av baseballklubben Texas Rangers før han ble valgt til guvernør i Texas i 1994 og gjenvalgt med overbevisende margin i 1998.

Bush var Det republikanske partiets presidentkandidat ved valget i 2000, der han beseiret sin demokratiske motkandidat Al Gore etter en svært jevn opptelling som varte i seks uker og først tok slutt etter ordre fra Høyesterett.

Merkesaker til høyre

Bush markerte seg straks etter tiltredelsen i januar 2001 med omlegging av politikken mot høyre i flere saker.

Særlig omfattende var skattelettelser til høyinntektsgrupper, og Bush tok blant annet til orde for en mer restriktiv abortpolitikk, nedtoning av miljøpolitikken og forsterket innsats for omstridte planer om et rakettskjold.

Høyredreiningen ble markert nok til at en av de republikanske senatorene forlot partiet og dermed kostet republikanerne flertallet i Senatet.

Terrorangrep og krig

Etter terrorangrepet 11. september ble presidenten nasjonens samlingsmerke, og han fikk bred oppslutning om sin politikk for å bekjempe terrorismen, også for angrepet på Afghanistan i 2001. Hans parti vant i 2002 flertall både i Senatet og Representantenes hus.

Høsten og vinteren 2002–2003 stod Bush bak en opptrapping av konflikten med Irak, som han hevdet stod i ledtog med internasjonal terrorisme og var i besittelse av masseødeleggelsesvåpen.

I mars 2003 invaderte USA Irak, uten støtte fra FN eller NATO. Bush' popularitet ble etter dette betraktelig redusert, særlig i utlandet, og USA fikk et dårligere forhold til flere av sine allierte. Fra 2004 økte kritikken av presidentens linje i Irak og i krigen mot terror også innenlands.

Moderat sosialpolitikk

Inntrykket av høyrevridning i utenrikspolitikken og i økonomiske saker balanseres av flere moderate tiltak av betydelig omfang.

Med stort, tverrpolitisk flertall vedtok Kongressen allerede i 2001 å gjøre føderale tilskudd til de delstatlige skolesystemene avhengige av innføring av minstestandarder, testing og utviklingsplaner. Reformen videreførte de to foregående presidentenes vilje til å bruke nasjonale krav til å heve kvaliteten på undervisningen, som i hovedsak er et delstatlig og lokalt anliggende i USAs styresett. Dette førte senere til kritikk av Bush fra høyresiden i Det republikanske partiet.

Medicare ble i 2003 utvidet til delvis dekning av reseptbelagte medisiner, slik at Bush bidro til varig økt omfang i statens lovfestede utgiftsforpliktelser.

I innvandringspolitikken gikk han sterkt inn for et omfattende, tverrpolitisk reformforslag i 2007, der millioner av papirløse ville gis mulighet til formell status, samtidig som utlendingskontrollen ble styrket. Bush representerte her den moderate delen av sitt parti og forretningslivets ønske om fortsatt bruk av innvandret arbeidskraft i lavinntektsyrker. Avtalen strandet da ytterfløyene i begge partier motsatte seg et kompromiss.

Etter Bushs tilbaketrekning fra rikspolitikken ble han i økende grad gjenstand for kritikk fra Tea party-bevegelsen og andre på den republikanske høyresiden, som mente hans «medfølende konservatisme» (compassionate conservatism) førte med seg en for sterk rolle for staten overfor både individer og lokale myndigheter.

Gjenvalg og synkende popularitet

Ved valget i 2004 slo Bush sin motkandidat John Kerry med relativt klar margin. Han gjorde krav på å ha mottatt folkets mandat til å fortsette sin linje og satte seg blant annet det krevende målet å delprivatisere pensjonsordningen Social Security, uten å lykkes.

I sin andre presidentperiode møtte Bush økende motstand og synkende popularitet. Dette skyldtes særlig situasjonen i Irak, der USAs nærvær stadig var påkrevd, samtidig som landet forble ustabilt. Han ble også beskyldt for manglende handlekraft og dårlig planlegging i forbindelse med flere naturkatastrofer som rammet USA, og for handlingslammelse i klimapolitikken.

Kongressvalgene høsten 2006 førte til at Bush mistet flertallet i begge kamre i Kongressen, noe som vanskeliggjorde hans posisjon ytterligere. Da finanskrisen rammet USA i 2008, nådde Bushs popularitet et bunnivå, og ved sin avgang var han en av de mest upopulære presidentene noen sinne.

Bush kunne ikke stille til gjenvalg i 2008, og flere av de republikanske kandidatene markerte avstand til den upopulære presidenten under nominasjonsprosessen. Presidenten ble også en belastning for republikanernes presidentkandidat John McCain, som tapte klart for demokratenes Barack Obama ved presidentvalget i 2008.

Etter 2008

Siden sin avgang 20. januar 2009 har Bush levd relativt tilbaketrukket i Texas.

Han har gitt ut boken Decision points (2010) om sin presidenttid, 41: A portrait of my father (2014) om sin far og Portraits of courage (2017) med Bushs egne oljemalerier av 66 amerikanske krigsveteraner.

I likhet med tidligere presidenter har han åpnet et arkiv-, biblioteks- og forskningssenter i sitt navn. The George W. Bush Presidential Center ligger ved Southern Metodist University i Dallas, Texas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg