Drone, også kalt fjernstyrt/selvstyrt luftfartøy eller UAV (engelsk; Unmanned Aerial Vehicle). En drone er et ubemannet luftfartøy som kan kontrolleres med fjernstyring eller fly autonomt ved hjelp av programvare, sensorer og GPS.

Droner var lenge hovedsakelig brukt til militære formål, men har de siste årene i stadig større grad også blitt anvendt for sivile formål. Mindre droner som kan kontrolleres med håndkontroll eller mobiltelefon og utstyres med kamera, er tilgjengelig for privat bruk og kan i dag kjøpes over disk eller på nett.

Overvåkningsdroner har integrerte kameraer eller andre sensorer for rekognosering/overvåkning, mens våpenbærende droner kan bære missiler og styrte bomber til målrettede luftangrep. For sivile formål er droner brukt til overvåkning av blant annet miljø, vær og trafikk, i søk- og redningsoperasjoner, i landbruk, for sikkerhetsformål, og blant annet til pakkelevering.

Droner finnes i størrelser fra små personlige droner (PRS) eller Nano-UAV'er til fly med vingespenn på over 40 meter. Som eksempel på et moderne, avansert militærdrone kan nevnes USAs Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk, som er jetdrevet, og brukes til ulike oppgaver innen rekognosering/overvåkning. Norske Kongsberg Gruppen er en sentral leverandør for avansert droneteknolgi.

Historiens første militære drone skal ha vært det amerikanske Hewitt-Sperry Automatic Airplane, utviklet under og etter første verdenskrig, og flere forsøk med avansert teknologi ble gjort under andre verdenskrig (bl.a. målfly og fly for spesielle operasjoner). Siden våpenbærende droner ble tatt i bruk i 2001 har droneaktiviteten vært særlig brukt av det amerikanske forsvaret (Irak, Afghanistan) og CIA (Jemen, Pakistan).

Sammenlignet med bemannede fly er droner mer kostnadseffektive, og vil kunne redusere tapet av militære piloter. Ulykkestallet, der UAVer går tapt eller skades, er på den annen side betydelig høyere enn for bemannede fly.

I Norge anskaffet Forsvaret seg i 2009 mindre droner for bruk i Hærens nye Kavalerieskvadroner. Dette er droner av typen Aladin til bruk for observasjon og oppklaring i lav høyde. Land som Storbritannia benytter seg av droneteknologi i langt større grad, bl.a. av politi, brannvesen og sikkerhetsselskaper.   

UAV Unmanned Air/Aerial Vehicle — drone

UAS

Unmanned Aerial Systems — System bestående av bakkestasjon med tilhørende styrings-, navigasjons- og kommunikasjonsenheter, inkluderer ofte mer enn én drone.

UCAV Unmanned Combat Air/Aerial Vehicle — kampdrone
ISR Intelligence, Surveillance and Recoinassance — etterretning, overvåkning og rekognosering
LALE Low Altitude, Low Endurance — lav operasjonshøyde, lite flytid
MALE Medium Altitude, Long Endurance — normal operasjonshøyde, lang flytid
HALE

High Altitude, Long Endurance — stor operasjonshøyde, lang flytid

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

14. mai 2017 skrev Lars Mæhlum

Artikkelen er foreløpig veldig militært orientert. Droner har stort sivilt anvendelsesområde, særlig fotografering og landmåling.
Det bør også være noe om droneteknologi - motorer, gyroer, akseleratorer, stabilisatorer og navigasjonssystemet. Hva heter forresten quadrotor på norsk?

15. mai 2017 skrev Yngve Jarslett

Ja, bare de siste årene har anvendelsesområdene for droner blitt ganske tallrike, og droner er ikke lenger noe som er forbeholdt militære brukere. Jeg skal gå igjennom artikkelen og oppdatere den litt her i løpet av de nærmeste dagene.

Mvh, Yngve Jarslett

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.