drone

Drone med kamera

agnormark/istockphoto.com. Gjengitt med tillatelse

Drone er et ubemannet luftfartøy som kan kontrolleres med fjernstyring eller fly autonomt ved hjelp av programvare, sensorer og GPS. Droner finnes i størrelser fra små personlige droner (PRS) eller Nano-UAV'er (UAV = «Unmanned Air/Aerial Vehicle») til fly med vingespenn på over 40 meter.

Droner var lenge hovedsakelig brukt til militære formål, men har de siste årene i stadig større grad også blitt anvendt for sivile formål. Mindre droner som kan kontrolleres med håndkontroll eller mobiltelefon og utstyres med kamera, er tilgjengelig for privat bruk og kan i dag kjøpes over disk eller på internett.

Sammenlignet med bemannede fly er droner mer kostnadseffektive, og i militær sammenheng vil droner kunne redusere tapet av piloter. Ulykkestallet, der UAVer går tapt eller skades, er på den annen side betydelig høyere enn for bemannede fly.

Overvåkningsdroner har integrerte kameraer eller andre sensorer for rekognosering eller overvåkning. Denne typen droner har lenge vært den vanligste typen i bruk, både for sivile og militære formål.

Det har vært en kraftig økning av droner for sivile formål de siste årene. De vanligste er droner brukt til overvåkning av blant annet miljø, og av vær og trafikk. Sivile droner brukes også i søk- og redningsoperasjoner, i landbruk, for sikkerhetsformål, for å kontrollere og se etter skader på bygninger og større gjenstander som store passasjerfly, og blant annet til pakkelevering.

Det utvikles også droner for en rekke andre formål, blant annet for brannslukning, hvor droner er spesielt egnet for slukning av skogsbranner og bruk i avsidesliggende strøk.

Våpenbærende droner kan bære missiler og styrte bomber til målrettede luftangrep

Historiens første militære drone skal ha vært det amerikanske Hewitt-Sperry Automatic Airplane som ble utviklet under og etter første verdenskrig. Flere forsøk med avansert teknologi ble gjort under andre verdenskrig blant annet med målfly og fly for spesielle operasjoner.

Som eksempel på et moderne, avansert militærdrone kan nevnes USAs Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk, som er jetdrevet og brukes til ulike oppgaver innen rekognosering og overvåkning.

I Norge anskaffet Forsvaret seg i 2009 mindre droner for bruk i Hærens nye Kavalerieskvadroner. Dette er droner av typen Aladin til bruk for observasjon og oppklaring i lav høyde.

Norske Kongsberg Gruppen er en sentral leverandør for avansert droneteknolgi.

UAV Unmanned Air/Aerial Vehicle — drone

UAS

Unmanned Aerial Systems — System bestående av bakkestasjon med tilhørende styrings-, navigasjons- og kommunikasjonsenheter, inkluderer ofte mer enn én drone.

UCAV Unmanned Combat Air/Aerial Vehicle — kampdrone
ISR Intelligence, Surveillance and Recoinassance — etterretning, overvåkning og rekognosering
LALE Low Altitude, Low Endurance — lav operasjonshøyde, lite flytid
MALE Medium Altitude, Long Endurance — normal operasjonshøyde, lang flytid
HALE

High Altitude, Long Endurance — stor operasjonshøyde, lang flytid

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

14. mai 2017 skrev Lars Mæhlum

Artikkelen er foreløpig veldig militært orientert. Droner har stort sivilt anvendelsesområde, særlig fotografering og landmåling.
Det bør også være noe om droneteknologi - motorer, gyroer, akseleratorer, stabilisatorer og navigasjonssystemet. Hva heter forresten quadrotor på norsk?

15. mai 2017 skrev Yngve Jarslett

Ja, bare de siste årene har anvendelsesområdene for droner blitt ganske tallrike, og droner er ikke lenger noe som er forbeholdt militære brukere. Jeg skal gå igjennom artikkelen og oppdatere den litt her i løpet av de nærmeste dagene.

Mvh, Yngve Jarslett

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.