rolle

Kjønnsrollene i Norge har forandret seg mye i løpet av de siste tiårene. En av de store endringene er at menn er blitt mer aktive foreldre og tilbringer mer tid sammen med barna sine.
Far mater barn
iStockphoto.

Artikkelstart

En rolle er den oppgave en skuespiller, sanger eller danser har å fremføre på scenen. Ordet rolle brukes mer generelt i forskjellige samfunnsvitenskaper. Innen sosiologi og sosialantropologi kan en rolle defineres som summen av de normer og forventninger som knytter seg til en bestemt oppgave (for eksempel som tillitsvalgt), stilling (for eksempel som lærer), relasjon (for eksempel som far) eller gruppe i samfunnet.

Faktaboks

Etymologi
av tysk

Et eksempel på denne siste bruken av ordet rolle har vi i uttrykket kjønnsrolle, hvor ulike forventninger kan knyttes til kvinner og menn.

Rollekonflikt

Rollekonflikt oppstår når et individ utsettes for motstridende krav og forventninger fra omverdenen. Det finnes ulike typer av rollekonflikter. De mest vanlige vil være at ulike krav som er uforenlige, stilles mot en rolleinnehaver, for eksempel at en mellomleder presses mellom krav fra toppleder og forventninger fra de ansatte i egen avdeling.

Rollepleksitet

Rollepleksitet beskriver hvorvidt en relasjon er sammensatt av én eller flere parallelle rollepar. Ved rolleunipleksitet er det entydige rollepar, for eksempel av barnets lærer ikke har andre relasjoner til barnet. Dette kaller vi også en enfibret kontakt. Ved rollemultipleksitet kan barnets lærer også være dets nabo og fotballtrener. Dette kaller vi en flerfibret kontakt. Tradisjonelle bygdesamfunn, preget av tette nettverk (Gemeinschaft) vil ha preges av mer rollemultipleksitet.

Stabilitet

Mange roller er å betrakte som sosiale institusjoner, det vil si at de preges av en viss stabilitet, selv om de gradvis kan endres over tid. Det er for eksempel visse stabile forventninger til farsrollen, selv om denne har endret seg betydelig i løpet av 50 år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg