Faktaboks

Jean Tinguely
Uttale
tɛgəlˈi
Født
22. mai 1925, Fribourg, Sveits
Død
30. august 1991, Bern, Sveits
Skulpturen «Narva» av Jean Tinguely (1961)
Av /Flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Jean Tinguely var en sveitsisk skulptør og billedkunstner, som er kjent for sine eksperimentelle, kinetiske og mekaniske skulpturer som han kalte metamatics. Han laget også performancekunst, der han kunne la skulpturene ødelegge seg selv foran publikum, for eksempel i form av at de eksploderte. Han arbeidet i et abstrakt dadaistisk-inspirert formspråk. Verkene kan forstås som satiriske kommentarer på det vestlige samfunns masseproduksjon og overforbruk.

Tinguely studerte maleri og skulptur ved Basel School of Fine Arts i Basel fra 1941–1945.

Robotlignende skulpturer

I 1950-årene begynte han å arbeide med «metamekaniske» relieffer, dvs. bilder med bevegelige felt som stadig inntok skiftende innbyrdes relasjoner. Fra 1955 utarbeidet han robotlignende skulpturer laget av skrapjern o.l. Ofte utførte disse «robotene» forskjellige handlinger som å tegne på fortløpende papirruller. En slik skulptur som også blandet parfyme med bensinlukten fra motoren, vakte stor oppmerksomhet på ungdomsbiennalen i Paris i 1959.

I 1960 laget han sin første store selv-destruerende mekanisk skulptur, kalt «Homage to New York», i Museum of Modern Art i New York. Planen var at den skulle destruere seg selv foran publikum. Performancen ble imidlertid en fiasko, fordi noen av motordelene ikke virket som de skulle. I stedet ble det utløst en brann, som måtte slukkes av brannvesenet. Men Tinguelys «Study for an End of the World» (1962), som ble plassert i ørkenen i Nevada, lyktes derimot med å sprenge seg selv i stykker, ved hjelp av en stor mengde eksplosiver.

Tinguely var gift med billedkunstneren Niki de Saint-Phalle. Han er blant annet representert med flere skulpturer på Moderna Museet i Stockholm.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg