Jean Dubuffet

Faktaboks

Jean Dubuffet

Jean Philippe Arthur Dubuffet

Uttale
dybyfˈɛ
Født
31. juli 1901, Le Havre, Frankrike
Død
12. mai 1985, Paris, Frankrike
Jean Dubuffet, Demeure VI, 1967
© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Jean Dubuffet, fransk maler og grafiker, gikk en kort tid på malerskole i Paris 1918, for øvrig autodidakt. Han arbeidet i mange år som vinhandler og viet seg først i 1942 helt til kunsten. Dubuffet foretok i 1947–49 flere reiser i Sahara, slo seg ned i Vence 1955.

I sin såkalte art brut,inspirert blant annet av barnetegninger og sinnslidendes kunst, søkte han å frigjøre seg fra all tradisjon. Han eksperimenterte en tid med materialer som småstein, sand og tjære, noe som ofte gav bildene karakter av tegninger på mur. Maleriene fra de senere år har en glattere overflate og en mer lyskraftig koloritt, bygd opp i en figurativ, puslespillaktig stil. Særlig kjent er hans Hourloupe-serie. Mennesket og sporene etter det forsvant aldri ut av Dubuffets dekorative flater og figurer, som ofte har en ironisk-humoristisk tone.

Dubuffet er representert i Nasjonalgalleriet i Oslo og i Henie-Onstads samling, Høvikodden.

Litteratur

  • Dubuffet: catalogue de l'expositionJean Dubuffetprésentée à l'occasion du centenaire de la naissance de l'artiste, Centre Pompidou [...], 2001, isbn 2-84426-093-4, Finn boken
  • Franzke, Andreas: Dubuffet, 1981, isbn 0-8109-0815-8, Finn boken
  • Loreau, Max: Jean Dubuffet: delits, deportements, lieux de haut jeu, 1971, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg