Faktaboks

Jean Dubuffet

Jean Philippe Arthur Dubuffet

Uttale
dybyfˈɛ
Født
31. juli 1901, Le Havre, Frankrike
Død
12. mai 1985, Paris, Frankrike
Demeure VI
Jean Dubuffet, Demeure VI, 1967
© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Jean Dubuffet var en fransk maler og grafiker.

Han gikk en kort tid på malerskole i Paris i 1918, men var for øvrig autodidakt.Han arbeidet i mange år som vinhandler og viet seg først i 1942 helt til kunsten. Dubuffet foretok i 1947–1949 flere reiser i Sahara og slo seg ned i Vence i 1955.

I sin såkalte art brut, inspirert blant annet av barnetegninger og sinnslidendes kunst, søkte han å frigjøre seg fra all tradisjon. Han eksperimenterte en tid med materialer som småstein, sand og tjære, noe som ofte gav bildene karakter av tegninger på mur. Maleriene fra de senere år har en glattere overflate og en mer lyskraftig koloritt, bygd opp i en figurativ, puslespillaktig stil. Særlig kjent er hans Hourloupe-serie. Mennesket og sporene etter det forsvant aldri ut av Dubuffets dekorative flater og figurer, som ofte har en ironisk-humoristisk tone.

Dubuffet er representert i Nasjonalgalleriet i Oslo og i Henie-Onstads samling, Høvikodden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dubuffet: catalogue de l'expositionJean Dubuffetprésentée à l'occasion du centenaire de la naissance de l'artiste, Centre Pompidou [...], 2001, isbn 2-84426-093-4
  • Franzke, Andreas: Dubuffet, 1981, isbn 0-8109-0815-8
  • Loreau, Max: Jean Dubuffet: delits, deportements, lieux de haut jeu, 1971

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg