Sigurd Jonsson var en norsk storgodseier og riksforstander.

Sigurd var av svensk-norsk ætt. Han var dattersønn av riksråd Sigurd Havtoresson, som var sønn av Håkon 5s datter Agnes. Sigurds far var trolig fra Östergötland og kom til Norge gjennom tjeneste for Håkon 6. Ved arv fikk Sigurd det jordegodset som hørte til Sørum, Giske og Bjarkøy, og han var landets største godseier i sin tid. Sigurd lot utarbeide en jordebok (eiendomsregister) over sine eiendommer, men den er gått tapt.

Under konfliktene i 1430-årene, da flere norske og svenske opprørere motsatte Danmarks dominans i Kalmarunionen, støttet Sigurd lenge kong Erik av Pommern. Sigurd ble gift med Filippa, som var datter av en av Eriks tyske yndlinger. Sigurd var medlem av det norske riksrådet og ble slått til ridder av Erik i 1438.

Etter at det svenske og danske riksrådet hadde brutt med Erik i 1438, ble Sigurd utnevnt til riksforstander i Norge. Han styrte da landet i tre år, men gav fra seg makten da Christoffer av Bayern var blitt valgt til norsk konge i 1442.

Under tronstridighetene etter Christoffers død i 1448, kom det forslag om å velge Sigurd til konge i Norge, fordi han gjennom kvinneledd nedstammet fra Håkon 5. Etter kongevalget i 1449 av Christian 1 ble Sigurd utnevnt til rikets høvedsmann i kongens fravær.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.