Gryllefjord. I bakgrunnen fjellet Inkjetinden (575).

av Harald Harnang/www.infoto.no. Begrenset gjenbruk

Gryllefjord, tettsted og administrasjonssenter i Torsken kommune, Troms, på sørsiden av den rundt åtte km lange, smale Gryllefjorden på vestsiden av Senja; 383 innbyggere (2017). Gryllefjord, som ligger på en smal strandflate under Middagstiden (547 moh.), er et typisk fiskevær med fryseri og kjøleanlegg og fiskeforedlingsanlegg. Tettstedet har en betydelig turisttrafikk.

Gryllefjord ligger ved Fv. 86 (AndselvFinnsnes–Gryllefjord/Torsken), hovedforbindelsen mellom E 6 og Senja. Veien fører på Gryllefjordbrua over til nordsiden av Gryllefjorden og videre gjennom Ballesvikskartunnelen. Brua og tunnelen ble åpnet 2013. Veien til tettstedet har status som Nasjonal turistvei.

I sommerhalvåret har Gryllefjord fergeforbindelse til Andenes på Andøya.

Befolkningen i Gryllefjord var opprinnelig liten, men økte som følge av tilflytting fra de nå fraflyttede værene Teistevika, Sandsvika og Barbogen. Disse lå på nordsiden av Torskefjorden, Gryllefjordens ytre del, og således gunstig til for robåter med kort vei ut til fiskeplassene. De lå imidlertid svært værhardt til og var uegnet for større båter.

Navnet kommer av norrønt Gryflufjǫrðr, der første leddet muligens er genitiv av et her bortkommet elvenavn Gryfla; dette henger sammen med nynorsk gruvle, gryvle, 'rote, grave'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.