Gryllefjord

Gryllefjord. I bakgrunnen fjellet Inkjetinden (575).

/www.infoto.no.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gryllefjord er et tettsted i Senja kommune, Troms og Finnmark fylke, på sørsiden av den rundt åtte km lange, smale Gryllefjorden på yttersida av Senja.

Faktaboks

Innbyggertall
382 (SSB, 2020)
Landareal
0,25 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
8101 Gryllefjord

Gryllefjord, som ligger på en smal strandflate under Middagstiden (547 moh.), er et typisk fiskevær med fryseri og kjøleanlegg og fiskeforedlingsanlegg. Tettstedet har en betydelig turisttrafikk. Gryllefjord var administrasjonssentrum i Torsken kommune, som i 2020 gikk inn i storkommunen Senja.

Samferdsel

Gryllefjord ligger ved Fv. 86 (AndselvFinnsnes–Gryllefjord/Torsken), hovedforbindelsen mellom E 6 og Senja. Veien fører på Gryllefjordbrua over til nordsiden av Gryllefjorden og videre gjennom Ballesvikskartunnelen. Brua og tunnelen ble åpnet 2013. Veien til tettstedet har status som Nasjonal turistvei. I sommerhalvåret har Gryllefjord fergeforbindelse til AndenesAndøya.

Historikk

Befolkningen i Gryllefjord var opprinnelig liten, men økte som følge av tilflytting fra de nå fraflyttede værene Teistevika, Sandsvika og Barbogen. Disse lå på nordsiden av Torskefjorden, Gryllefjordens ytre del, og således gunstig til for robåter med kort vei ut til fiskeplassene. De lå imidlertid svært værhardt til og var uegnet for større båter.

Navnet

Navnet kommer av norrønt Gryflufjǫrðr, der første leddet muligens er genitiv av et her bortkommet elvenavn Gryfla; dette henger sammen med nynorsk gruvle, gryvle, 'rote, grave'.

Kart

Gryllefjord
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg