Marstrand, by i Bohuslän i Sverige. Marstrand ligger i Kungälv kommune, på Marstrandsön og Koön, cirka 30 km nordvest for Göteborg.

Marstrand er et populært badested og senter for seiling på Sveriges vestkyst. Karlstens festning, som ble nedlagt 1882, er nå et museum. Marstrand er en av Sveriges minste byer. Fergen fra fastlandet tar normalt bare persontrafikk, og bysentrumet er derfor tilnærmet bilfritt.

Marstrand ble grunnlagt på 1200-tallet, trolig på basis av rike sildefiskerier, og fikk byprivilegier i 1442. Som det øvrige Bohuslän tilhørte Marstrand inntil 1658 Norge. Etter overgangen til Sverige i 1658 ble byggingen av det store festningsanlegget Karlsten påbegynt. Under den skånske krigen 1675-79 ble byen og festningen en tid inntatt av norske tropper. I 1719 ble byen på nytt inntatt av en norsk flåtestyrke under admiral Tordensiolds kommando – se for øvrig Tordenskiolds soldater.

Slutten av 1700-tallet var en rik periode for sildefisket, og fra 1775 til 1794 nøt Marstrand rettigheter som frihavn. I 1808 tok silda brått slutt. Stagnasjonen i fisket ble i løpet av 1800-tallet til en viss grad oppveid av en gryende badeturisme, etter at det første badeanlegget ble åpnet i 1822. Byens isolerte beliggenhet – vegforbindelse til Koön først i 1942 – har likevel begrenset turismens omfang.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.