Faktaboks

Marstrand
Innbyggertall
1243 innbyggere (2016)
Marstrand med Karlsten festning.
Fra Marstrand.

Marstrand, by i Bohuslän i Sverige. Marstrand ligger i Kungälv kommune, på Marstrandsön og Koön, cirka 30 km nordvest for Göteborg.

Marstrand er et populært badested og senter for seiling på Sveriges vestkyst. Karlstens festning, som ble nedlagt 1882, er nå et museum. Marstrand er en av Sveriges minste byer. Fergen fra fastlandet tar normalt bare persontrafikk, og bysentrumet er derfor tilnærmet bilfritt.

Historie

Ulrik Frederik Gyldenløve ved Marstrand
Ulrik Frederik Gyldenløve under den norske erobringen av Marstrand og festningen Karlsten i 1677. Detalj fra gobelin vevet av den flamske kunstneren Berent van der Eichen, Rosenborg Slot, København.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Marstrand ble grunnlagt på 1200-tallet, trolig på basis av rike sildefiskerier, og fikk byprivilegier i 1442. Som det øvrige Bohuslän tilhørte Marstrand inntil 1658 Norge. Etter overgangen til Sverige i 1658 ble byggingen av det store festningsanlegget Karlsten påbegynt. Under den skånske krigen 1675-79 ble byen og festningen en tid inntatt av norske tropper. I 1719 ble byen på nytt inntatt av en norsk flåtestyrke under admiral Tordenskiolds kommando – se erobringen av Marstrand og Tordenskiolds soldater.

Slutten av 1700-tallet var en rik periode for sildefisket, og fra 1775 til 1794 nøt Marstrand rettigheter som frihavn. I 1808 tok silda brått slutt. Stagnasjonen i fisket ble i løpet av 1800-tallet til en viss grad oppveid av en gryende badeturisme, etter at det første badeanlegget ble åpnet i 1822. Byens isolerte beliggenhet – vegforbindelse til Koön først i 1942 – har likevel begrenset turismens omfang.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg