testament

Testament er en gjenkallelig viljeserklæring hvor en person bestemmer fordelingen av sin formue etter sin død. Man kan fritt disponere over sin formue ved testament så lenge ikke reglene om pliktdel griper inn. Reglene står i arveloven 3. mars 1972.

Faktaboks

Uttale
testamˈent
Etymologi
av latin ‘bevitne’

Opprettelse av testament

Et testament skal opprettes skriftlig. Den som oppretter testamentet (testator), skal underskrive testamentet med to vitner til stede, eventuelt vedkjenne seg underskriften med to vitner til stede. Vitnene skal ha kjennskap til at dokumentet er et testament.

Vitnene skal med testator til stede, og etter hans ønske, skrive sine navn samtidig på det samme dokumentet. Testamentvitner må være fylt 18 år. Hvis ikke disse former er iakttatt, er testamentet ugyldig.

I meget spesielle tilfeller kan muntlig testament eller testament uten vitner godtas.

Umyndige

Blir et testament opprettet av noen som er under 18 år, eller som er satt under vergemål, kreves det kongelig konfirmasjon (stadfestelse) av testamentet. Det gis av Justisdepartementet.

Testament – et eksempel

Undertegnede Peder Ås, som ikke har livsarvinger, bestemmer som min siste vilje at alt jeg etterlater meg skal tilfalle min nevø Andreas Holm.

Dato og underskrift

Som særskilt tilkalte vitner bekrefter vi at Peder Ås undertegnet ovenstående testament mens vi begge var til stede. Han gjorde dette av fri vilje og var ved full sans og samling. Vi undertegner etter testators ønske og mens han selv er til stede.

Dato og to vitneunderskrifter Vitnenes yrke og adresse

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Per Randgaard

Savnet informasjon / beskrivelse av arvepakt. Fordeler / ulemper. Er klar over formreglene er som for testament.

svarte John Asland

Hei, Jeg ser at det er en mangel at ikke arvepakt har et skikkelig oppslagsord med en nærmere forklaring av hva det er. Jeg skal gjøre noe med det.

svarte Per Randgaard

Takk for svaret. Jeg har brukt arvepakt mange ganger for å unngå strid mellom arvingene. Da må de sitte sammen med testator og bli enige om arvefordeling og alle må skrive under etter testamentsreglene. Det har forhindret problemer og uenighet når testator er død. Når djevelen kommer inn i boet som professor Arnholm sa.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg