Västergötland

Västergötland, landskap i Sverige, mellom Vänern, Vättern, Småland og Göta älv og ut til kysten ved Göteborg, omfatter deler av Västra Götalands län, samt deler av Hallands län og Örebro län; 16 709 km2 med 1 279 030 innbyggere (2014).

Natur

Det meste av Västergötland hører geologisk til det vestsvenske gneisområdet. I nord danner kambrosiluriske lag med dekker av diabas flere platåer som Kinnekulle og Billingen. Den sørøstlige del av Västergötland hører til det sørsvenske høylandet (Galtåsen 362 moh.), hvor den røde gneisen gir sur jord. Mange av elvene følger sprekkedaler i retning nordøst–sørvest, bl.a. Åtran, Viskan og Göta älv. Marine avsetninger finnes opp til 150 moh. i nord og til 90 m innenfor Göteborg. Havleiren er for det meste stiv, leirras forekommer ofte bl.a. i Göta älvs dalføre. Klimaet er overveiende maritimt, unntatt i øst. Årsnedbøren varierer fra under 600 mm i slettelandet i nord til ca. 900 mm i Boråstrakten. Vekstlivet varierer sterkt. I sørvest vokser bøkeskog og mange atlantiske planter, i øst vesentlig barskog, høymoser og klokkelyng, mens Falbygdens kalkplatåer har vegetasjon av steppekarakter.

Bosetning

Västergötland er tett befolket, bortsett fra åstraktene i øst og nord. Største byer er Göteborg, Borås, Trollhättan, Mölndal, Lidköping og Skövde.

Næringslivet

Næringslivet er svært allsidig. Det meste av sammenhengende jordbruksland finnes i nordøst; her er store bruk og betydelig korndyrking, storfe- og svinehold. I sør og vest er jorda mer oppstykket, brukene mindre, og melkeproduksjonen dominerer. Trollhättefallene ble tidlig utbygd som den største kraftkilden i Sør-Sverige, og Västergötland har stor industriproduksjon. Særlig har Göteborg som industriby og viktig havn hatt stor betydning. Det finnes bl.a. betydelig metall- og verkstedindustri, tekstil- og konfeksjonsindustri, tre-, treforedlings- og kjemisk industri, samt nærings- og nytelsesmiddelindustri. I nordøst utnyttes kalkstein og alunskifer industrielt. Göta kanal har betydelig godstrafikk, og Västergötland har et tett jernbane- og vegnett.

Landskapet er rikt på oldfunn, særlig i Skaraborg, et gammelt kulturlandskap.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg