Gudhem
Västergötland er rikt på kulturminner. Ved Gudhem nord for Falköping står ruinene av et cistercienserkloster fra 1100-tallet.

Västergötland er et landskap i Sverige, mellom Vänern, Vättern, Småland og Göta älv og ut til kysten ved Göteborg. Västergötland omfatter deler av Västra Götalands län, samt mindre deler av Hallands län og Örebro län. Landskapet har et areal på til sammen 16 709 kvadratkilometer med 1 403 000 innbyggere (2022).

Natur

Hornborgasjön
Ved den grunne Hornborgasjön samles hvert år i april tusenvis av traner. Fugletrekket ved Hornborgasjön er en stor attraksjon.

Det meste av Västergötland hører geologisk til det vestsvenske gneisområdet. I nord danner kambrosiluriske lag med dekker av diabas flere platåer som Kinnekulle og Billingen. Den sørøstlige del av Västergötland hører til det sørsvenske høylandet (Galtåsen 362 meter over havet), hvor den røde gneisen gir sur jord. Mange av elvene følger sprekkedaler i retning nordøst–sørvest, blant annet Åtran, Viskan og Göta älv. Marine avsetninger finnes opp til 150 meter over havet i nord og til 90 meter innenfor Göteborg. Havleiren er for det meste stiv, leirras forekommer ofte blant annet i Göta älvs dalføre.

Klimaet er overveiende maritimt, unntatt i øst. Årsnedbøren varierer fra under 600 millimeter i slettelandet i nord til om lag 900 millimeter i Boråstrakten. Vekstlivet varierer sterkt. I sørvest vokser bøkeskog og mange atlantiske planter, i øst vesentlig barskog, høymoser og klokkelyng, mens Falbygdens kalkplatåer har vegetasjon av steppekarakter.

Landskapet er rikt på oldfunn, særlig i Skaraborg, et gammelt kulturlandskap.

Bosetning

Västergötland er tett befolket, bortsett fra åstraktene i øst og nord. Største byer er Göteborg, Borås, Trollhättan, Mölndal, Lidköping og Skövde.

Næringslivet

Næringslivet er svært allsidig. Det meste av sammenhengende jordbruksland finnes i nordøst; her er store bruk og betydelig korndyrking, storfe- og svinehold. I sør og vest er jorda mer oppstykket, brukene mindre, og mjølkeproduksjonen dominerer.

Trollhättefallene ble tidlig utbygd som den største kraftkilden i Sør-Sverige, og Västergötland har stor industriproduksjon. Særlig har Göteborg som industriby og viktig havn hatt stor betydning. Det finnes blant annet betydelig metall- og verkstedindustri, tekstil- og konfeksjonsindustri, tre-, treforedlings- og kjemisk industri, samt nærings- og nytelsesmiddelindustri. I nordøst utnyttes kalkstein og alunskifer industrielt. Göta kanal har betydelig godstrafikk, og Västergötland har et tett jernbane- og vegnett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg