Faktaboks

Lödöse
Etymologi

trolig etter et gammelt elvenavn Liudha, som antyder frodig vegetasjon.

Lödöse
Arkeologiske utgravninger i Lödöse.
Av /Nya Lödöse.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Lödöse er et tettsted og en tidligere by i Västergötland i Sverige, ved Göta älv, ca. 40 km ovenfor munningen. Tettstedet har 1766 innbyggere (2016), og ligger i Lilla Edet kommune.

I middelalderen var Lödöse en viktig handelsby, men ble brent i 1455. Dagens tettsted ligger i nærheten av tuftene av det gamle Lödöse. Lödöse museum er et arkeologisk museum med særlig vekt på nordisk middelalder.

Historie

Byen oppstod på 1100-tallet og hadde sin blomstringstid i de neste to århundrer. Den var da en av Sveriges viktigste handelsbyer og betydde særlig mye for den svenske kontakten med Vest-Europa, som England og Flandern. I 1442 ble Christoffer av Bayern kåret til nordisk unionskonge (se Kalmarunionen) i Lödöse. Byen ble herjet og brent av danskene i 1455. Det er gjort rike arkeologiske funn i byens tufter, men i dag finnes ikke noe igjen over bakken av det historiske Lödöse.

I 1473 ble byen flyttet til Nya Lödöse. Nya Lödöse (Nylöse) ble anlagt nærmere utløpet av Göta älv, i det som i dag er bydelen Gamlestaden i Göteborg. Da Göteborg ble grunnlagt i 1621, ble innbyggerne i Lödöse pålagt å flytte inn i den nye byen.

26. februar 1612, under Kalmarkrigen, ble 300 fangetatte norske soldater massakrert i Nya Lödöse. Nordmennene hadde overgitt seg til de svenske styrkene etter først å ha inntatt byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg