Bjarkøy

Bjarkøy. Kirkestedet og kommunesenteret Nergård. I dette området skal det ha ligget middelalderske storgods. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Bjarkøy er en tidligere kommune i Troms fylke, nord for Harstad, nå en del av i Harstad kommune.

Faktaboks

Uttale
bjˈarkøy

Kommunegrenser

Kommunen ble opprettet i 1837 under navnet Sand, ved innføringen av det lokale selvstyret. Navnet på kommunen ble i 1886 endret til Bjarkøy. Den omfattet sørvestre del av Senja i nordøst og nordre del av Grytøya i sørvest, samt de mellomliggende, mindre øyene, blant annet fiskeværet Meløyvær på Meløya, Russøya, Krøttøya, Flatøya, Helløya, Bjarkøya og Sandsøya.

Kommunen hadde uendrede grenser til 1964 da Senjadelen med 480 innbyggere ble overført til Tranøy. Etter dette utgjorde Bjarkøy 75 km2 og hadde 1261 innbyggere. Bjarkøy ble i 2013 sammenslått med Harstad. Ved sammenslåingen var Bjarkøy den minste kommunen i Troms både etter areal og folketall.

Bosetningen er størst på Bjarkøya med det tidligere kommunesenteret Nergård. Denne øya har 267 innbyggere, 63 prosent av av befolkningen i den tidligere kommunen (2017).

Næringsliv og samferdsel

Næringslivet i den tidligere kommunen er basert på jordbruk og fiske. Bjarkøya og Sandsøya har størstedelen av jordbruksarealet; storfe- og sauehold dominerer. Fiskeflåten, som stor sett består av mindre fartøyer, har gått atskillig ned de siste tiårene. Det drives også noe fiskeoppdrett.

Det er fergeforbindelse mellom Stornes nord for Harstad og Bjørnå på Grytøya (fylkesvei 867). I løpet av 2018 vil Bjarkøyforbindelsen stå ferdig. Den gir en bedret vei over Grytøya og fergefri forbindelse herfra videre til Sandsøya og Bjarkøya. Sandsøya, Bjarkøya og Krøttøya har hurtigbåtforbindelse til Harstad.

Historie

Bjarkøya var i vikingtiden et kjent sentrum i Hålogaland. Her bodde Tore Hund og herfra utgikk Bjarmelandsferdene.

Navnet Bjarkøy er i dette tilfelle trolig et oppkallingsnavn etter den svenske handelsbyen BirkaBjörkö i Mälaren, et navn som etter hvert kom til å bety handels- eller markedsplass. Bjarkøy var sentrum for finnehandelen.

Kommentarer (2)

skrev Sven Ånensen

Bjarkøy ble slått sammen med Harstad 1. januar 2013.

svarte Georg Kjøll

Hei Sven. Denne kommunesammenslåingen har ikke blitt fanget opp hos oss fordi vi ikke har noen fagansvarlige på området. Men takk for at du gjør oss oppmerksomme på det, jeg skal sørge for å det oppdatert så snart som mulig! Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg