Fotografi av Karl 4., tatt av fotograf Mathias Hansen, 1860-tallet.

Karl 4. av Mathias Hansen. Public Domain

Karl 4., i Sverige kalt Karl 15., var sønn av Oscar 1. og Josefine. Han var visekonge i Norge i 1856 og regent i begge land i perioden 1857–59, konge fra 1859.Som ivrig skandinav var han interessert i å hjelpe Danmark i den ventede konflikten med Preussen og Østerrike. Selv håpet han at de tre nordiske rikene kunne bli forent under én konge av huset Bernadotte.

Denne tanken om en nordisk union forsøkte han å virke for under en reise til Paris og London i 1861. Han lovte den danske regjeringen svensk-norsk støtte mot Preussen og Østerrike, men da krigen brøt ut i 1864, nektet den svenske regjeringen å stå ved dette, med mindre de vestlige stormaktene også aktivt støttet Danmark. Fra den norske regjeringens side var det også kommet advarsler. Dette nederlaget for Karls politikk førte til at utenrikspolitikken som en spesielt kongelig domene fra nå av i en viss utstrekning var forbi. Heller ikke i stattholderstriden førte hans linje frem.

Karl var kunstnerisk begavet, skrev vers og malte. Hans folkelige opptreden gjorde ham avholdt i vide kretser. I 1850 giftet han seg med Louise av Nederland og deres datter Louise ble dansk dronning. Deres eneste sønn døde i 1854, vel ett år gammel.

  • Eriksson, Sven: Carl XV, 1954, Finn boken
  • Weibull, Jörgen: Bernadotterna, 1991, isbn 91-34-51193-8, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.