Johan Sebastian Welhaven

Faktaboks

Johan Sebastian Welhaven
Johan Sebastian Cammermeyer Welhaven
Født
22. desember 1807, Bergen
Død
21. oktober 1873, Christiania (nå Oslo)
Portrett av Johan Sebastian Welhaven fra omkring 1850.
Av /Oslo Museum.
Jacob Calmeyers portrett av Johan Sebastian Welhaven eies av Nasjonalmuseet.

Sortkrittegning 1843. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Johan Sebastian Welhaven
Av /※.

Daguerreotypi. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Johan Sebastian Welhaven
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Johan Sebastian Welhaven var en norsk forfatter, professor og samfunnsdebattant. Han har gitt ut flere diktsamlinger og var sentral i samfunnsdebatten i 1830-årene.

Biografi

Johan Sebastian Welhaven var elev ved Bergens katedralskole. Her hadde han blant andre Lyder Sagen som lærer, som hadde innflytelse på Welhavens estetiske utvikling. Welhaven ble student i 1825 og sluttet seg snart til den kretsen av unge menn som kom til å utgjøre Intelligenspartiet.

I 1840 mistet Welhaven sin forlovede Ida Kjerulf, som døde av tuberkulose. Samme år fikk han en stilling som lektor i filosofi ved universitetet og kort tid etter ble han utnevnt til professor.

Av helbredelseshensyn gikk Welhaven av med pensjon da han var 60 år gammel. Han ble innstilt til høyeste pensjon, men Stortinget reduserte den. Som protest gikk studentene i fanetog til boligen hans og hyllet ham ved å synge Bjørnstjerne Bjørnsons dikt «Lyt nu, du ludende Sanger».

Forfatterskap

I 1834 ga han ut sonettsyklusen Norges Dæmring, som var en bitter klage over det han oppfattet som kulturløsheten i det norske samfunnet. Her stiller han frem bildet av Norge med sin stolte, skjønne natur, sine strenge livsvilkår, sin usle åndskultur, sett på bakgrunn av 1830-årenes brautende patriotisme og naivt skrytende og høystemte politikk. Sonettsyklusen var først og fremst et stykke polemikk i versform; som lyriker trådte Welhaven først klart frem i Digte (1838) og Nyere Digte (1844). Her møter vi også indirekte innlegg i samtidens strid, det vittige Goliath, det gripende Republikanerne, og de mytologiserende kampdiktene Tantalus, Glaukos, Protesilaos og andre. Men vi finner også dikt som Obelisken fra Luxor med emne fra en utenlandsreise i 1835, Digtets Aand som gir hans syn på diktekunsten, rent lyriske dikt, ofte erindringsdikt med emne fra barndommen og Vestlandet.

Welhavens lyrikk er dypt preget av minnet om hans forlovede Ida Kjerulf, som døde i 1840; «da brast en streng i hans hjerte, som aldrig heledes». Dette minnet, samt en nasjonalromantisk preget glede over norsk natur og tradisjon, er de viktigste inspirasjonskildene for Welhavens diktning i den følgende tiden. I Halvhundrede Digte (1848) treffer han mesterlig folkeeventyrenes tone i Dyre Vaa, samtidig som han tegner det praktfulle vikingportrettet Koll med Bilen og viser seg som lengtende romantiker i Alfeland. I det vakre diktet Den Salige toner minnet om Ida Kjerulf frem. Og her som i hans antikiserende dikt Ganymedes, Mit Skib pløier Havet og En Sangers Bøn (En Digtsamling, 1859) når han den dikteriske og religiøse forsoning og harmoni som han ser som diktningens høyeste mål.

Kulturkamp

Welhaven hadde en sentral plass i 1830-årenes kulturkamp, der han på den ene siden angrep Henrik Wergelands diktning og radikalisme, på den andre siden den eldre diktergenerasjonens pompøse patriotisme og manglende originalitet. Striden med Wergeland begynte med den såkalte Stumpefeiden, hvor de to utvekslet spottende epigrammer i studentersamfunnets avis. Da Wergeland ga ut eposet Skabelsen, Mennesket og Messias, angrep Welhaven verket i diktet Til Henrik Wergeland (Morgenbladet 1830), og fulgte kritikken opp i sin første bok, Henr. Wergelands digtekunst og polemik (1832).

Welhaven ga ut Norges Dæmring i 1834 og innledet dermed en avisdebatt som skulle komme til å vare i over ett år, den såkalte Demringsfeiden.

Bibliografi

Diktsamlinger

 • Norges Dæmring – et polemisk Digt (1834)
 • Digte (1838)
 • Nyere Digte (1844)
 • Halvhundrede Digte (1848)
 • Mit Skib pløier Havet og En Sangers Bøn – en Digtsamling (1859)

Prosa

 • Edwald og de norske Digtere (publisert 1863, Malling) – Forelesningsrekke
 • Henr. Wergelands digtekunst og polemik (1832)
 • Welhavens kjærlighetsbreve til Ida Kjerulf (1945), Otto Lous Mohr

Minnesmerker

En statue av Welhaven, utført av Gunnar Utsond, ble avduket i 1906 på Riddervolds plass i Oslo. I Nasjonalgalleriet i Oslo finnes en byste av Welhaven, utført av Julius Middelthun (1863).

Les mer i Store norske leksikon

Les bøker av Welhaven

Litteratur

 • Aarnes, Asbjørn: Johan Sebastian Welhaven : kritikeren og dikteren, 1955, Finn boken
 • Aarnes, Asbjørn & Paul Grøtvedt, red.: Demringens tolker: en essaysamling om Johan Sebastian Welhaven, 1990, Finn boken
 • Aarnes, Sigurd Aa.: "Wergeland- og W.-resepsjonen i Danmark til ca. 1880" i Aarnes, Sigurd Aa., red.: "Laserne": studier i den dansk-norske felleslitteratur etter 1814, 1994, 109-39, isbn 82-03-17407-8
 • Bliksrud, Liv, red.: Gjenlyd af min Sang : en antologi om Johan Sebastian Welhaven, 2009, isbn 978-82-7477-460-5,Finn boken
 • Gran, Henning: Welhaven på klassisk grunn: trekk av hans dagbok fra Italia-reisen 1858, 1942, Finn boken
 • Hauge, Ingard: Tanker og tro i Welhavens poesi, 1955, Finn boken
 • Løchen, Arne: Johan Sebastian Welhaven : liv og skrifter, 1900
 • NBL 2. utg.
 • Seip, Anne-Lise: Demringstid : Johan Sebastian Welhaven og nasjonen, 2007, isbn 978-82-03-19237-1, Finn boken
 • Vassdal, Tore: Bastian : Johan Sebastian Cammermeyer Welhaven som bergenser og vestlending, 2006, isbn 82-7916-041-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg