Glücksburg

Huset Glücksburg har navn etter Glücksburg slott ved Flensburger Förde.

Av /NTB Scanpix ※.

Glücksburg er et fyrstehus og en hertugtittel med navn etter slottet Glücksburg i Schleswig-Holstein. Dagens norske kongehus er av huset Glücksburg. Det samme gjelder den danske og den greske kongefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Glücksborg

Slekten Glücksburg er egentlig en gren av det oldenburgske fyrstehus, som er etterkommere av den dansk-norske konge Frederik 2.s bror, hertug Hans den yngre (1545–1622). Den eldre linjen, Slesvig-Holstein-Sønderborg-Glücksburg, ble stiftet i 1622 av Hans den yngres sønn, hertug Filip (1584–1663). Den døde ut i 1779, og den danske krone, som av de andre sønderborgske linjer hadde kjøpt arveretten til Glücksburg, gav i 1825 etter enkehertuginnens død slottet til hertug Wilhelm av Holstein-Beck (1785–1831).

Wilhelm av Holstein-Beck stiftet den nålevende, yngre glücksburgske linje, Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck. I ekteskap med Louise av Hessen hadde han 10 barn, blant dem den senere danske kongen Christian 9., som ble stamfar til det nåværende danske, norske og greske kongehus, og hans eldre bror Friedrich (1814–1885), som ble stamfar til den nålevende hertuglinjen.

Det norske kongehuset er av huset Glücksburg. Det norske kongehus og dets slektsbånd til andre europeiske fyrstehus.
/Store norske leksikon.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bramsen, Bo: Huset Glücksborg : Europas svigerfader og hans efterslægt, 3. udg., 2002, 2 b., isbn 87-553-3230-7

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg