Ole Peter Hansen Balling, født i Oslo, norsk maler. Han ble utdannet som dekorasjonsmaler i hjembyen, i København og Berlin. Senere ble han utdannet som kunstmaler ved Akademiet i København, hvor han i begynnelsen av 1850-årene, etter å ha deltatt som dansk offiser i den slesvig-holstenske krig, utstilte sine første slagbilder og portretter, blant annet ett av oberst Helgesen, malt på bestilling av kong Frederik 7.

I 1854–55 var han elev av Couture i Paris. I 1856 emigrerte han til USA, hvor han arbeidet som portrettmaler og fotograf. Våren 1861, ved borgerkrigens utbrudd, ble han kaptein i et kompani av skandinaviske frivillige, og ble senere oberstløytnant. I de følgende årene utførte han en mengde portretter av nordstatenes fremste personligheter, blant andre president Lincoln og et enormt rytterbilde av general Grant og hans 26 generaler, The Heroes of the Republic. Han laget også en serie på 48 bilder over scener fra Det gamle og Det nye testamente, en rekke kolossalbilder til Bunyans Pilgrim's Progress, og scener fra Norges historie. I 1881–90 bodde han i Mexico, og utførte der blant annet en rekke store dekorative oppdrag.

I 1890 flyttet Balling hjem til Norge, og tilbrakte sine siste år som meksikansk konsul i Oslo. 1905 utgav han sine Erindringer fra et langt Liv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.