Nicolai Wergeland (offiser)

Faktaboks

Nicolai Wergeland
Harald Nicolai Storm Wergeland
Født
27. mai 1814, Bergen
Død
23. oktober 1893

Harald Nicolai Storm Wergeland ses her i uniform, med generalmajors distinksjon.

Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Nicolai Wergeland var en norsk hæroffiser med generlløytnants grad og forsvarspolitiker, som også er kjent som fjellklatrer og skribent.

Wergeland vokste opp hos sin navnebror og onkel, Eidsvoldsmannen Nicolai Wergeland, og sammen med dennes barn Camilla (senere Collett) og Henrik.

Militær karriere

Wergeland ble tatt opp ved Krigsskolen da han var tolv år. Etter endt militær utdanning tjenstegjorde han først ved Bergenhus musketerkorps, til han som premiærløytnant ble lærer i artilleri ved Krigsskolen i 1834. Han tjenestegjorde også som adjutant for kong Oscar 1.

Wergeland ble beordret som kommandant ved Akershus Festning; deretter utnevnt til generalmajor og beordret som sjef for Generalstaben.

Sivil karriere

Wergeland var ikke politiker i vanlig forstand, men som sjef for Generalstaben ble han i 1860 statsråd for det ene av de to daværende forsvarsdepartement, Armédepartementet, til 1968. I et års tid, 1860–1861, var han samtidig ansvarlig for Marinedepartementet. I to perioder (1862–1863 og 1866–1867) var han også ved statsrådavdelingen i Stockholm.

Han var statsråd til 1868. Deretter ble han i 1875 forfremmet til generalløytnant, og ble innvilget avskjed i 1890.

Wegerland utga i 1847 og 1851 det første større veikart over Norge. I arbeidet med dette verket ble han også – som en av de første norske fjellklatrere – førstebestiger av en rekke av Jotunheimens tinder, deriblant Glittertinden i 1841.

Han var engasjert i en rekke ikke-militære spørsmål, og skrev blant annet om dyrking av østers, oppvarming av boliger og beskyttelse av småfugl.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg