Faktaboks

Karl 12.
Karl XII, Carl XII, Carolus Rex
Født
27. juni 1682, Stockholm, Sverige
Død
11. desember 1718, Fredrikshald (Halden), Norge
Karl 12
Karl 12. var konge av Sverige fra 1697 til 1718.
Av .

Karl 12 var konge av Sverige fra 1697 til 1718. Han var sønn av Karl 11 og danskfødte Ulrika Eleonora. Karl ble konge etter sin fars død i 1697, og var konge frem til sin død. Han døde etter å ha blitt beskutt under beleiring av Frediksten festning i Halden i 1718.

Den store nordiske krig

Slaget ved Poltava
Karl 12 etter slaget ved Poltava i dagens Ukraina, hvor han led nederlag mot den russiske tsaren Peter den store.
Av .

Karl fortsatte farens gottorpvennlige politikk, noe som førte til at Danmark gikk sammen med Polen og Russland og ble med i angrepskrigen mot Sverige i 1700, kalt Den store nordiske krig. Karl tok personlig ledelsen av de svenske militære operasjoner. Han gjorde først en landstigning på Sjælland og tvang Danmark til å tre ut av angrepsalliansen. Han vendte seg så mot russerne, som han slo i slaget ved Narva i 1700.

Han angrep deretter Polen, hvor kong August i 1706 ble tvunget til å abdisere, og Polen ble i praksis en svensk vasallstat. Karls plan var nå å forsøke å tilintetgjøre den russiske hovedarmé og bane seg vei til Moskva, men felttoget endte med nederlag i slaget ved Poltava 28. juni 1709.

Karl flyktet deretter til Tyrkia, der han forsøkte å få i stand et svensk-tyrkisk forbund mot den russiske tsaren. I 1714 forsøkte han å unnsette det beleirede Stralsund, og vendte så i 1715 tilbake til Sverige.

Med den gottorpske friherren og politikeren Goertz som sin fremste medhjelper satte Karl igang en intens økonomisk og militær gjenreising av Sverige, og var ivrig opptatt av å skaffe landet en akseptabel fred. Muligens for å dempe den ulmende misnøye med hans politikk, forsøkte han å erobre Norge. Under angrepet 1716 beleiret han Christiania, men han lyktes ikke i å innta Norge.

Karl 12s død

Karl 12s klær
Klærne Karl 12 bar da han ble skutt ved Fredriksten festning i 1718.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

I 1718 gjorde Karl et nytt forsøk på å erobre Norge med en hær på totalt 40 000 mann. Under beleiringen av Fredriksten festning i Halden falt Karl 12 for en kule den 11. desember 1718 (etter datidens svenske kalender, den julianske, var datoen 30. november).

Hvorvidt det drepende skudd kom fra festningen eller fra de svenske rekkene, er fremdeles en uløst gåte og har vært gjenstand for ivrige diskusjoner i Sverige og en rik sagndannelse i Norge. Nyere forskning har avvist tanken om snikmord ut fra topografiske og ballistiske undersøkelser.

Ingen svensk konge har fått et så blandet ettermæle som Karl 12. Av mange er han ansett som «hjältekungen», av andre hardt kritisert for en eventyrpolitikk. Som feltherre utøvde han en sterk makt over sine soldater. Hans evner som feltkommandant er nå alminnelig anerkjent, men det står strid om hans strategiske evner, blant annet beslutningen om felttoget mot Russland.

Ved Karl 12s død mistet Sverige sin stilling som stormakt. Karl døde ugift og barnløs og ble etterfulgt av søsteren Ulrika Eleonora.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hatton, Ragnhild: Karl XII av Sverige, 1985, isbn 91-7268-105-5
  • Liljegren, Bengt: Karl XII : en biografi, 2000, isbn 91-88930-99-8

Faktaboks

Karl 12.

Kommentarer (1)

skrev Uregistrert bruker

Hva i alle dager betyr gottorpvennlig politikk? Hva er/var/betyr gottorp?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg