Faktaboks

Frederik 8.
Frederik VIII
Født
3. juni 1843, København, Danmark
Død
14. mai 1912, Hamburg, Tyskland
Frederik 8 av Danmark
Frederik 8.

Frederik 8. Utsnitt av Otto Bachs maleri, 1909. Rosenborg Slott.

Av /KF-arkiv ※.

Frederik 8 var dansk konge fra 1906 til 1912. Han var sønn av Christian 9 og Louise.

Frederik var utdannet som offiser. Han ble general i 1867 og hærinspektør i 1891. Som kronprins var han medlem av statsrådet fra 1863. Han var positiv til innføringen parlamentarismen i 1901. Under inntrykket av den militære blokkdannelsen i Europa fra århundreskiftet gikk han inn for en styrking av forsvaret, og ble en aktiv støtte for venstremannen J. C. Christensens ønske om et sterkere dansk forsvar. Kompromisset om forsvarssaken i 1909, forårsaket av at Venstre tapte sitt absolutte flertall i Folketinget ved valget, ble en stor skuffelse for Frederik, selv om den nye forsvarsordningen stort sett fulgte J. C. Christensens linje.

Frederik 8 var gift med Louise, datter av Karl 15 av Sverige-Norge. De hadde åtte barn, blant andre Christian 10 av Danmark, prins Carl, den senere Haakon 7 av Norge, og Ingeborg, prinsesse av Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg