Faktaboks

Christian 10.
Christian X Christian Carl Frederik Albert Alexander Vilhelm
Født
26. september 1870
Død
20. april 1947
Christian 10

Christian 10

Av /NTB Scanpix ※.
Christian 9 med sønn, barnebarn og oldebarn
Fire generasjoner: Christian 9 holder sitt nyfødte oldebarn, den senere kong Frederik 9. Kronprins Frederik (senere Frederik 8) til venstre og prins Christian (senere Christian 10) til høyre. Foto fra 1899.

Christian 10. var konge av Danmark fra 1912 til sin død i 1947. Da Island ble en selvstendig stat i personalunion med Danmark i 1918, ble Christian også konge av Island fram til unionen ble oppløst i 1944. Han etterfulgte faren Frederik 8. og ble selv etterfulgt av sønnen Frederik 9.

Christian var bror til Norges kong Haakon 7.

Politikk

Under første verdenskrig bidro Christians faste holdning vesentlig til å bringe landet gjennom krisen. Den viktigste innenrikspolitiske begivenheten i denne tiden var grunnloven av 5. juni 1915, kjent som Junigrunnloven. Junigrunnloven gav blant annet kvinnene stemmerett og endret sammensetningen av Landstinget.

I 1918 ble Island selvstendig kongerike, og i 1920 fulgte så gjenforeningen med Nord-Slesvig. Den førte til en indrepolitisk krise med den følge at kongen i mars 1920 avskjediget regjeringen Carl Zahle. Denne opptredenen vakte atskillig kritikk på radikalt hold. Men takket være sine mangesidige interesser vokste han i mellomkrigsårene mer og mer sammen med sitt folk, og ved utbruddet av andre verdenskrig i 1939 ble han det naturlige midtpunkt som alle samlet seg om.

Christians karakterfaste opptreden under okkupasjonen i 1940–1945 gjorde ham populær som få andre danske monarker. Så vidt mulig fortsatte han sitt daglige levevis, blant annet rideturene gjennom København, og kongen ble i disse årene et nasjonalt symbol. I september 1942 inntrådte en farlig krise på grunn av Adolf Hitlers reaksjon på kongens meget kjølige takketelegram i anledning av den tyske diktatorens lykkønskning med hans fødselsdag. Etter at han under det endelige brudd med tyskerne i august 1943 hadde nektet å danne regjering utenom Riksdagen, var han nærmest en fange på sitt eget slott frem til frigjøringen.

Ekteskap og familie

Christian 10. var sønn av kong Frederik 8. av Danmark og dronning Louise. Han var eldre bror til blant andre kong Haakon 7. av Norge og Ingeborg, mor til kronprinsesse Märtha av Norge. I 1898 giftet Christian seg med Alexandrine av Mecklenburg-Schwerin (1879–1952), som han fikk to barn med: kong Frederik 9. av Danmark og prins Knud.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg