Nederlands flagg
Nederlands flagg for alle formål, sivile, statlige og militære. Antatt med fargene rød, hvitt og blått i 1596. Bekreftet ved kongelig vedtak 18. februar 1937.

Nederlands flagg har tre like brede, horisontale striper i rødt, hvitt og blått (regnet ovenfra).

Riksvåpenet viser i et kronet blått skjold bestrødd med gylne billetter en stående gyllen kronet løve med røde klør og tunge. Løven holder et sverd i høyre pote og en bunt med sju sølvpiler i venstre pote. Skjoldholdere er to gylne løver. Under skjoldet et tekstbånd med mottoet Je Maintiendrai, «Jeg vil opprettholde». Innsatt i et rødt hermelinforet våpentelt under en kongekrone er dette våpenet kongevåpen.

Flagget

Nederlands orlogsgjøs
Gjøsen kom i bruk i slutten av 1600-årene og ble formelt antatt 20. april 1931. Det føres i baugen på marinefartøyer. Proporsjoner 2:3.
Lisens: Gnu FDL

Flagget stammer fra omkring 1630; opprinnelig var flagget oransje (huset Oraniens farge), hvitt og blått (huset Nassaus farge), men den røde fargen ble tatt i bruk utover på 1600-tallet, angivelig fordi den var bedre synlig til sjøs.

Flagget ble offisielt antatt i 1796.

Riksvåpenet

Det nederlandske riksvåpenet

Våpenet ble offisielt innført i 1815.

Det nederlandske riksvåpenet
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Riksvåpenet ble offisielt innført i 1815 da kongedømmet ble innført etter Wienerkongressen. Landets første konge Willem 1. antok som kongevåpen fyrstefamilien Nassaus våpen, i blått skjold bestrødd med gylne billetter en stående gyllen løve, bevæpnet rødt. Fra Generalstatenes våpen la han til løvens sverd og piler. Pilene står for de sju forente provinser som dannet republikken Nederlandene. Fra fyrsteslekten Oranien la han til mottoet Je Maintiendrai.

Systemet med det store riksvåpenet i rødt våpentelt som kongevåpen, det middels store riksvåpenet med skjoldholdere og det lille riksvåpenet i skjold uten krone som statens våpen ble innført 10. juli 1907.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg