Heiner Müller, tysk forfatter og teaterregissør. Han var medarbeider ved ulike teatre i Øst-Berlin, bl.a. dramaturg 1970–76 ved Berliner Ensemble, som han også ledet den siste tiden av sitt liv. Han betraktes som en av de mest nyskapende, men også mest omstridte dramatikere i nyere tysk litteratur. Hans verk er et betydelig bidrag til det tyske kritiske teater. Ved å forbinde politisk refleksjon med et avantgardistisk formspråk ble han den eneste virkelige fornyeren i østtysk dramatikk.

De tidlige Brecht-inspirerte teaterstykkene Der Lohndrücker (1957) og Der Bau (1965), begge om forhold og konflikter i arbeidslivet, møtte til tross for solidaritet med det østtyske samfunnet sterk motstand. I senere dramaer tar han i stedet opp emner fra den antikke mytologien, f.eks. i Philoktet (1965), Herakles 5 (1966) og Prometheus (1968), og fra Shakespeare, Macbeth (1972) og Die Hamletmaschine (1978). Komedien Die Weiberkomödie (1970) handler om en gruppe kvinnelige arbeidere i Magdeburg. I flere verker bruker Müller en radikal collage-teknikk som skal betone dialektikken i den historiske bevegelse, f.eks. Germania Tod in Berlin (1977). Spørsmålet om revolusjonen rettferdiggjør grusomhet i politikken er tema i lærestykket Mauser (1970). Der Auftrag (1979) uttrykker håp om revolusjonære omveltninger i den tredje verden.

Müller blir ofte kritisert for sin historiepessimisme og defaitisme, særlig i forbindelse med de såkalte Germania-stykkene, men hans intensjon er å provosere tilskueren gjennom en drastisk fremstilling av historien. Han meldte seg sterkt til orde under og etter den tyske gjenforeningsprosessen 1989–90 (Zur Lage der Nation, 1990; Jenseits der Nation, 1992). I 1992 utkom selvbiografien Krieg ohne Schlacht – Leben in zwei Diktaturen og Gedichte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.