Mecklenburg-Vorpommern

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Mecklenburg-Vorpommern er en delstat (Bundesland) i østlige Tyskland, ved Østersjøen. Delstaten grenser i vest til delstaten Schleswig-Holstein, i sør til delstatene Niedersachsen og Brandenburg, i øst til Polen, mens hele nordgrensen utgjør kysten til Østersjøen.

Faktaboks

Uttale
mˈecklenburg-vorpommern

Mecklenburg-Vorpommern er 23 214 km2 i utstrekning, med 1 612 000 innbyggere (2015). Det gir en befolkningstetthet på 69 innbyggere per km², noe som gjør Mecklanburg-Vorpommern til Tysklands tynnest befolkede forbundsstat. Hovedstaden er Schwerin, mens den største byen er Rostock. Andre større byer er Wismar, Stralsund og Greifswald.

Moreneland på opptil 178 moh., med omkring 650 sjøer (Mecklenburgische Seenplatte); lengst i nordøst flere store øyer (Rügen, Usedom) og strandsjøer (Greifswalder Bodden, Stettiner Haff). Det sanddekkede sør- og sørvestlige Mecklenburg er dekket av furuskog, ellers mye bøk. Jordbruk er viktigste næringsvei. Det dyrkes mye hvete, rug, sukkerbeter og poteter. Eiendomsforholdene var til jordreformen 1945 preget av storgodsene. I nord er det betydelig industri, særlig skipsbygging, elektroteknisk, verksted- og næringsmiddelindustri.

Økonomien til Mecklenburg-Vorpommern er rangert som nummer 14 av de tyske delstatene og produserer 1,3 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2016). Det utgjør cirka 41 milliarder euro.

Historie

Slottet i Schwerin var residensen til hertogene av Mecklenburg og huser i dag Mecklenburg-Vorpommerns landdag, delstatsparlamentet.

Områdets eldre historie er behandlet under Mecklenburg og Pommern.

Det egentlige Mecklenburg ble okkupert av SSSR 1945 og ble 1946 slått sammen med den delen av Pommern (vest for Oder) som tilfalt Tyskland til en ny delstat, Mecklenburg. Som en del av DDR ble denne staten 1952 oppløst i tre distrikter (Bezirke) – Rostock, Schwerin og Neubrandenburg. I 1990 ble Mecklenburg-Vorpommern gjenopprettet som en av de fem nye delstatene som gikk inn i det samlede Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg