Faktaboks

Uttale
mˈeklenburg-forpommern
Schwerin slott
Slottet i Schwerin var i flere århundrer residensen til hertugene av Mecklenburg og huser i dag Mecklenburg-Vorpommerns landdag, delstatsparlamentet.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mecklenburg-Vorpommern er en delstat (Bundesland) i det østlige Tyskland, ved Østersjøen. Delstaten grenser i vest til delstaten Schleswig-Holstein, i sør til delstatene Niedersachsen og Brandenburg, i øst til Polen, mens hele nordgrensen utgjør kysten til Østersjøen.

Mecklenburg-Vorpommern er 23 214 kvadratkilometer i utstrekning, med 1 628 000 innbyggere (2022). Det gir en befolkningstetthet på 70 innbyggere per kvadratkilometer, noe som gjør Mecklenburg-Vorpommern til Tysklands tynnest befolkede forbundsstat. Hovedstaden er Schwerin, mens den største byen er Rostock. Andre større byer er Wismar, Stralsund og Greifswald.

Det er moreneland på opptil 178 moh., med omkring 650 sjøer (Mecklenburgische Seenplatte), og lengst i nordøst er det flere store øyer (Rügen, Usedom) og strandsjøer (Greifswalder Bodden, Stettiner Haff). Det sanddekkede sør- og sørvestlige Mecklenburg er dekket av furuskog, ellers mye bøk. Jordbruk er viktigste næringsvei. Det dyrkes mye hvete, rug, sukkerbeter og poteter. Eiendomsforholdene var til jordreformen i 1945 preget av storgodsene. I nord er det betydelig industri, særlig skipsbygging, elektroteknisk, verksted- og næringsmiddelindustri.

En særegen naturformasjon er de såkalte Bodden, et lagunelandskap fremkommet ved at sjøen har gått inn i lavere deler av det småkuperte kystlandet gjennom trange sund. Særlig utbredt er dette landskapet omkring øya Rügen, der man blant annet finner Greifswalder Bodden og Jasmunder Bodden. Varierende tilførsel av saltvann og ferskvann gir mange lokale økosystemer, der vannet delvis blir stående som brakkvann.

Økonomien til Mecklenburg-Vorpommern er rangert som nummer 14 av de tyske delstatene og produserer 1,4 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2022). Det utgjør cirka 53,5 milliarder euro.

Historie

Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft Prerow Strom und Bodstedter Bodden
Lagune (Bodden)-landskap i Mecklenburg-Vorpommern

Områdets eldre historie er behandlet under Mecklenburg og Pommern.

Det egentlige Mecklenburg ble okkupert av Sovjetunionen i 1945 og ble i 1946 slått sammen med den delen av Pommern (vest for Oder) som tilfalt Tyskland til en ny delstat, Mecklenburg. Som en del av DDR ble denne delstaten i 1952 oppløst i tre distrikter (Bezirke) – Rostock, Schwerin og Neubrandenburg. I 1990 ble Mecklenburg-Vorpommern gjenopprettet som en av de fem nye delstatene som gikk inn i det samlede Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg