Mecklenburg-Vorpommern, delstat i østlige Tyskland, ved Østersjøen; 23 182 km2 med 1 693 750 innbyggere (2007). Hovedstad: Schwerin; største by: Rostock. Andre større byer er Wismar, Stralsund og Greifswald. Med litt over 70 innbyggere per km2 er Mecklenburg-Vorpommern Tysklands tynnest befolkede forbundsstat.

Moreneland på opptil 178 moh., med omkring 650 sjøer (Mecklenburgische Seenplatte); lengst i nordøst flere store øyer (Rügen, Usedom) og strandsjøer (Greifswalder Bodden, Stettiner Haff). Det sanddekkede sør- og sørvestlige Mecklenburg er dekket av furuskog, ellers mye bøk.

Jordbruk er viktigste næringsvei. Det dyrkes mye hvete, rug, sukkerbeter og poteter. Fra 1990-tallet ble en stor del av jordbruket lagt om til å dyrke energiplanter som mais for produksjon av biodrivstoff. De to største anleggene i verden ligger her.

Eiendomsforholdene var til jordreformen i 1945 preget av storgodsene. I nord betydelig industri, særlig skipsbygging, elektroteknisk, verksted- og næringsmiddelindustri.

Områdets eldre historie er behandlet under Mecklenburg og Pommern.

Det egentlige Mecklenburg ble okkupert av SSSR i 1945 og ble i 1946 slått sammen med den delen av Pommern (vest for Oder) som tilfalt Tyskland til en ny delstat, Mecklenburg. Som en del av DDR ble denne staten 1952 oppløst i tre distrikter (Bezirke) – Rostock, Schwerin og Neubrandenburg. I 1990 ble Mecklenburg-Vorpommern gjenopprettet som en av de fem nye delstatene som gikk inn i det samlede Tyskland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.