Mecklenburg-Vorpommern, delstat i østlige Tyskland, ved Østersjøen; 23 182 km2 med 1 693 750 innbyggere (2007). Hovedstad: Schwerin; største by: Rostock. Andre større byer er Wismar, Stralsund og Greifswald. Med litt over 70 innbyggere per km2 er Mecklenburg-Vorpommern Tysklands tynnest befolkede forbundsstat.

Moreneland på opptil 178 moh., med omkring 650 sjøer (Mecklenburgische Seenplatte); lengst i nordøst flere store øyer (Rügen, Usedom) og strandsjøer (Greifswalder Bodden, Stettiner Haff). Det sanddekkede sør- og sørvestlige Mecklenburg er dekket av furuskog, ellers mye bøk.

Jordbruk er viktigste næringsvei. Det dyrkes mye hvete, rug, sukkerbeter og poteter. Fra 1990-tallet ble en stor del av jordbruket lagt om til å dyrke energiplanter som mais for produksjon av biodrivstoff. De to største anleggene i verden ligger her.

Eiendomsforholdene var til jordreformen i 1945 preget av storgodsene. I nord betydelig industri, særlig skipsbygging, elektroteknisk, verksted- og næringsmiddelindustri.

Områdets eldre historie er behandlet under Mecklenburg og Pommern.

Det egentlige Mecklenburg ble okkupert av SSSR i 1945 og ble i 1946 slått sammen med den delen av Pommern (vest for Oder) som tilfalt Tyskland til en ny delstat, Mecklenburg. Som en del av DDR ble denne staten 1952 oppløst i tre distrikter (Bezirke) – Rostock, Schwerin og Neubrandenburg. I 1990 ble Mecklenburg-Vorpommern gjenopprettet som en av de fem nye delstatene som gikk inn i det samlede Tyskland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.