argonauter

Jason slipper ut av dragens munn, beskyttet av Athene. I treet bak dragen henger det gylne skinn. Fremstilling i rødfigurstil på en attisk skål fra ca. 480 fvt. Vatikanmuseet, Roma.

Jason og dragen
Av .

En samling av argonauter malt på siden av en attisk kalyxkratér i rødfigurstil. Inkluderer blant annet Herakles og Thesevs. Datert til ca. 460-450 fvt.

Artikkelstart

Argonauter er i greske sagn de heltene som reiser med Jason på skipet Argo til Kolkhis. Jason, en kongesønn fra Iolkos i Thessalia, fikk av sin farbror Pelias, herskeren i Iolkos, befaling om å hente det gylne skinn (se Frixos) i Kolkhis (Aia) ved Svartehavets østkyst. Til denne reisen fikk han bygd skipet Argo, og etter det kalles han og hans mannskap argonauter. Blant deltagerne er Herakles, Kastor, Polydevkes, Meleagros, Orfevs, Pelevs, Thesevs og Tydevs.

Faktaboks

Uttale
argonˈauter

På seilasen til Kolkhis opplevde heltene mange eventyr og kamper, og sagnet om dette er i de senere fremstillingene meget utsmykket. De befridde den blinde kong Finevs for forfølgelse av harpyiene og til lønn lærte han dem å slippe igjennom de to klippeøyene Symplegadene ved Bosporos. De nådde så Kolkhis, hvor Jason vant skinnet (se Medeia), også hjemferden deres ble begivenhetsrik.

Sagnet ga i oldtiden stoff til mange dikteriske fremstillinger, blant annet et epos av Apollonios Rhodios og et av Valerius Flaccus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg