Pierre Choderlos de Laclos, fransk forfatter og offiser. Privatsekretær hos hertug Filip av Orléans, general 1792, døde som general i Napoleons hær.

Han skrev en rekke bøker, blant annet om politiske og militære spørsmål, og hans kontroversielle ideer brakte ham i fengsel flere ganger. Han skrev også en avhandling om kvinners utdannelse.

Hans litterære ry hviler på brevromanen Les Liaisons dangereuses (1782, norsk oversettelse Farlige forbindelser, 1918). Romanen er et mesterverk som skapte skandale da den kom ut. Skildringen av aristokratiske libertinere som forsøker å forføre unge mennesker ved å gi dem «opplæring» i samtidens levemåte, kan leses dels som et forsvar for, dels som et angrep på tidens «frigjorte» moral.

Laclos' psykologiske analyser fikk betydning for romanen på 1800-tallet. I vår tid er man særlig opptatt av det flertydige ved hans moralsyn og hans eksperimenterende forhold til romanformen.

Romanen er filmatisert en rekke ganger. Den mest annerkjente filmversjonen er Stephen Frears Dangerous liaisons (1989). Romanen er også satt opp som teater, og som ballett. Balletten Farlige forbindelser hadde urpremiere på Den Norske Opera 29.09.2000.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.