Pierre Choderlos de Laclos

Faktaboks

Pierre Choderlos de Laclos
Uttale
laklˈå
Født
18. oktober 1741
Død
5. november 1803
Pierre Choderlos de Laclos
Av .

Artikkelstart

Pierre Choderlos de Laclos var en fransk forfatter og offiser. Han var privatsekretær hos hertug Filip av Orléans, ble general i 1792 og døde som general i Napoleons hær.

Han skrev en rekke bøker, blant annet om politiske og militære spørsmål, og hans kontroversielle ideer brakte ham i fengsel flere ganger. Han skrev også en avhandling om kvinners utdannelse.

Hans litterære ry hviler på brevromanen Les Liaisons dangereuses (1782, norsk oversettelse Farlige forbindelser, 1918). Romanen er et mesterverk som skapte skandale da den kom ut. Skildringen av aristokratiske libertinere som forsøker å forføre unge mennesker ved å gi dem «opplæring» i samtidens levemåte, kan leses dels som et forsvar for, dels som et angrep på tidens «frigjorte» moral.

Laclos' psykologiske analyser fikk betydning for romanen på 1800-tallet. I vår tid er man særlig opptatt av det flertydige ved hans moralsyn og hans eksperimenterende forhold til romanformen.

Romanen er filmatisert en rekke ganger. Den mest annerkjente filmversjonen er Stephen Frears Dangerous liaisons (1989). Romanen er også satt opp som teater, og som ballett. Balletten Farlige forbindelser hadde urpremiere på Den Norske Opera 29. september 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg