sosialistisk realisme

Sosialistisk realisme, den offisielt påbudte skrivemåten i sovjetlitteraturen. Sosialistisk realisme ble innført som dogme på Den første forfatterkongressen 1934, men var allerede blitt omtalt i 1932. Da ble begrepet antakelig lansert av det utvalget sentralkomiteen oppnevnte for å forberede den fullstendige partikontroll over litteraturen, et utvalg der også Josef Stalin var medlem.

Faktaboks

Uttale
sosialˈistisk realisme
Også kjent som
sosrealisme

Den avgjørende formulering i definisjonen av sosialistisk realisme er at den som grunnleggende metode i sovjetisk litteratur og litteraturkritikk forlanger av kunstneren at han eller hun skal «gi en sannferdig, historisk konkret beskrivelse av virkeligheten i dens revolusjonære utvikling», og samtidig kombinere «virkelighetsfremstillingens sannferdighet og historiske konkrethet» med den «ideologiske omstrukturering og oppdragelse av det arbeidende folk i sosialismens ånd». Fremstillinger av en mer romantisk karakter var ikke utenkelige (den romantiske revolusjonshelt, og lignende).

De litterære forbildene for retningen var Maksim Gorkijs Moren (Mat, 1907) og Fjodor Vasiljevitsj Gladkovs Sement (Tsement, 1925).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg