Sosialistisk realisme, den offisielt påbudte skrivemåten i sovjetlitteraturen. Sosialistisk realisme ble innført som dogme på Den første forfatterkongressen 1934, men var allerede blitt omtalt i 1932. Da ble begrepet antakelig lansert av det utvalget sentralkomiteen oppnevnte for å forberede den fullstendige partikontroll over litteraturen, et utvalg der også Josef Stalin var medlem.

Den avgjørende formulering i definisjonen av sosialistisk realisme er at den som grunnleggende metode i sovjetisk litteratur og litteraturkritikk forlanger av kunstneren at han eller hun skal «gi en sannferdig, historisk konkret beskrivelse av virkeligheten i dens revolusjonære utvikling», og samtidig kombinere «virkelighetsfremstillingens sannferdighet og historiske konkrethet» med den «ideologiske omstrukturering og oppdragelse av det arbeidende folk i sosialismens ånd». Fremstillinger av en mer romantisk karakter var ikke utenkelige (den romantiske revolusjonshelt, og lignende). 

De litterære forbildene for retningen var Maksim Gorkijs Moren (Mat, 1907) og Fjodor Vasiljevitsj Gladkovs Sement (Tsement, 1925).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.