Stasi var det hemmelige politiet i Øst-Tyskland (DDR); undertrykkelses- og overvåkningsorganet til kommunistpartiet Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED). Stasi var operativt fra 1950 til 1990, og ble brukt til å overvåke og avskrekke opposisjonelle og regimekritikere, samt til å drive etterretning i utlandet.

Stasi ble grunnlagt 8. februar 1950, og skulle være det østtyske kommunistpartiets «skjold og sverd». Ved siden av Stasi fantes også en militær etterretningstjeneste i DDR. Stasi-hovedkvarteret, et stort bygningskompleks, lå i Berlin-Lichtenberg.

Den mest kjente av Stasi-lederne var Erich Mielke (1907–2000), som ledet organisasjonen i perioden 1953–1989.

Noe av det mest spesielle med Stasi var omfanget av virksomheten. Det er anslått at organisasjonen i 1989 hadde ca. 91 000 ansatte, i tillegg kom over 100 000 såkalte uoffisielle medarbeidere eller informanter. Av det totale antallet agenter var ca. 140 000 i virksomhet i selve DDR, resten i utlandet. Av staten DDRs 16 millioner innbyggere mellom 18 og 80 år var ca. 1 av 90 – eller 0,85 prosent – Stasi-agenter; offiserer, embetsmenn, arbeidskamerater og familiemedlemmer drev overvåking og rapportering i hemmelighet.

Tallene er imidlertid usikre og varierer i ulike kilder; deler av de omfattende arkivene ble ødelagt, antallet informanter kan ha vært vesentlig større. Men selv med de laveste anslagene hadde Stasi et mer finmasket overvåkingsnett enn Gestapo i Hitler-Tyskland og KGB i Sovjetunionen.

Stasi ble oppløst i 1990. Etter gjenforeningen av Tyskland ble det reist tiltale mot flere av lederne. Ifølge unionstraktaten skal Stasis store arkiver med mapper på både spioner og overvåkede forbli i Berlin og ikke innlemmes i det tyske forbundsarkivet.

Dokumentene («stasiarkivet») forvaltes i dag av den statlige etaten BStU og er åpent for innsyn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. mars 2009 skrev Odd Arve Manum

De fleste oppslagsbøker jeg har adgang til oppgir at Stasi er dagligtale for Ministerium für Staatssicherheit, forkortet MfS.

Jf denstoredanske.dk og de.wikipedia.org.

30. mars 2009 svarte Gunnar Sanderud

Det må være riktig. Forkortelsen/betegnelsen brukt i artikkelen (SSD) er helt ukjent. Forøvrig er vel "gjenforening" det mest brukte begrep om sammenslåingen av de to tyske statene. Med "riksarkiv" menes "Bundesarchiv"; "riks-" er en noe uheldig oversettelse i tysk sammenheng. Arkivet er åpent for alle, ikke bare "fra utenlandske staters etterretningsvesen". Artikkelen er ellers ganske tynn.

31. mars 2009 svarte Øyvind Reisegg

Det er helt korrekt!

Hilsen Øyvind Reisegg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.