Sirenevasen

Vaser fra antikken dekorert med motiver fra mytene er viktige kilder til den greske mytologien. Denne vasen kalles Sirene-vasen og viser scener fra Odysseen.

Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Odysseen er et episk dikt i 24 sanger om helten Odyssevs' hjemferd og hjemkomst fra Troja. Eposet blir tillagt Homer.

Faktaboks

Etymologi
gresk Odysseia
Uttale
odyssˈeen
Forfatter
1660

Først skildres tilstandene ved Odyssevs' hoff på Ithaka, hvor hans hustru Penelope plages av friere, og hans sønn Telemakhos drar ut for å spørre etter faren. Odyssevs holdes tilbake av nymfen Kalypso. Han kommer ut for en storm og skylles i land på øya Skheria. Her forteller han om opplevelsene på sin tiårige hjemferd, blant annet om møtet med kyklopene, Skylla og Kharybdis, trollkvinnen Kirke og besøket til dødsriket. Omsider kommer han til Ithaka, hvor han kommer forkledd som tigger til huset sitt. Her vinner han en tevling med frierne om hvem som kan utføre et kunststykke med Odyssevs' bue.

Odysseen er oversatt til nynorsk av Arne Garborg (1918) og til riksmål av Peter Østbye (1922); senere også gjenfortalt i prosa av Amund Hønningstad (1947). Kjell Arild Pollestad har oversatt Odysseen til prosa i «Sangen om Odyssevs (Odysseen)» (2013).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg