Åsne Seierstad

Faktaboks

Åsne Seierstad
Åsne Guldahl Seierstad
Født
10. februar 1970, Oslo
Åsne Seierstad i 2013.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Åsne Seierstad, norsk journalist og forfatter. Hun har vært ansatt blant annet i Dagsavisen, NRK Dagsrevyen og NRK Dagsnytt. I de senere år har hun vært frilansjournalist, og er særlig kjent for sitt arbeid i krigsområder. I 1999 vant hun Gullruten for en av sine mange reportasjer fra Balkan for NRK Dagsrevyen. I 2000 kom boken Med ryggen mot verden. Portretter fra Serbia.

Som første norske journalist var Seierstad på plass ved fronten i Afghanistan, og hun leverte daglig nyhetsstoff blant annet til norske, svenske og danske aviser, NRK, og svensk radio og fjernsyn. For sin uredde innsats i forbindelse med krigen i Afghanistan mottok hun Fritt Ords Honnørpris i 2001.

I 2002 gav hun ut boken Bokhandleren i Kabul, og for denne boken ble hun tildelt Bokhandlerprisen (2002) og senere den britiske Emma-prisen (2004).

Under Irak-krigen våren 2003 rapporterte hun om krigens gang slik den ble opplevd av byens innbyggere, som en av meget få vestlige journalistene som ble igjen i Bagdad under det amerikanske angrepet. Disse reportasjene ble distribuert til TV-stasjoner og aviser i mange land. Høsten 2003 gav hun ut boken Hundre og én dag om denne tiden.

I 2007 utgav hun De krenkede, en reportasjebok fra det krigsherjede Tsjetsjenia.

I boken En av oss - En fortelling om Norge (2013) skriver hun omkring hendelsen 22. juli 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg