Bertrand Narvesen

Bertrand Narvesen grunnla kioskkjeden Narvesen i 1894.

NTB Scanpix.

Kiosktypen "Tyrihans" var i bruk fra 1923 til 1970-årene. Ett eksemplar er bevart på Norsk Folkemuseum.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Narvesen er en norsk kiosk- og servicehandelsvirksomhet som eies av Reitan-konsernet. Virksomheten driftes og kontrolleres gjennom forretningsområdet Reitan Convenience, som er underlagt handelsselskapet Reitan Retail. Kioskene drives på franchisebasis og har utsalgssteder i Norge, Litauen og Latvia.

Virksomheten har røtter tilbake til 1894, da grunnlegger Bertrand Narvesen startet med salg av reiselitteratur ved Østlandets jernbanestrekninger.

Historikk

Narvesen startet som et norsk handels- og serveringsselskap grunnlagt i 1894 av Bertrand Narvesen for salg av lesestoff til reisende ved jernbanene på Østlandet. Hans firma, Narvesens Kioskkompani, utviklet seg til et landsomfattende selskap og ble aksjeselskap i 1928. Kioskene solgte etter hvert også kortevarer, sjokolade og andre nytelsesmidler.

Stiftelsen Fritt Ord ble opprettet i 1974 med Narvesen-aksjene som grunnkapital. I 1975 ble Narvesen sammensluttet med det NSB-eide Norsk Spisevognselskap til Narvesen AS, som var eid av Fritt Ord med 59 prosent og NSB med 41 prosent. Narvesen drev da også serveringssteder, togservering og hoteller ved siden av detaljomsetningen.

I 1993 overtok Narvesen de norske rettighetene til den amerikanske restaurantkjeden Burger King, og i 1994 kjøpte de restaurantkjeden Peppes Pizza. NSB solgte i 1996 de fleste av sine aksjer, Narvesen ble børsnotert, og Fritt Ord reduserte etter hvert også sin eierandel. I 1997 overtok Narvesen rettighetene til handelskjeden 7-Eleven i Norge, Sverige og Danmark, samt det svenske kioskselskapet Pressbyrån.

Reitan-konsernets overtakelse

I 2001 ble Narvesen sammensluttet og fusjonert med Rema 1000 til Reitan Narvesen. Aksjene til Fritt Ord og de resterende aksjonærer ble deretter kjøpt, og Reitan Narvesen ble året etter tatt av børs og innlemmet i Reitangruppen under forretningsområdet Reitan Handel. Serveringsvirksomheten ble solgt til Jens Ulltveit-Moes konsern Umoe, inkludert Peppes Pizza og Burger King. Forretningsområdet Reitan Convenience, tidligere kjent som Reitan Servicehandel, ble stiftet i 2004. Narvesen, på lik linje med annen servicehandelsvirksomhet i konsernet, ble da samlet under dette.

Reitan-konsernet består av hovedselskapene Reitan Eiendom, Reitan Kapital og Reitan Retail. Underlagt disse selskapene finner vi flere forretningsområder, blant annet Reitan Convenience, som igjen er underlagt Reitan Retail. Ved siden av Narvesen, driver selskapet flere virksomheter innen kiosk- og handelsservice. Blant annet driver selskapet Pressbyrån i Sverige, 7-Eleven i Skandinavia, R-kioski i Finland, R-kiosk i Estland og Lietuvos Spauda i Litauen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg