Kiosktypen "Tyrihans" var i bruk fra 1923 til 1970-årene. Ett eksemplar er bevart på Norsk Folkemuseum.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Narvesen,

tidligere norsk handels- og serveringsselskap grunnlagt i 1894 av Bertrand Narvesen for salg av reiselektyre ved jernbanene på Østlandet. Hans firma, Narvesens Kioskkompani, utviklet seg til et landsomfattende selskap og ble aksjeselskap i 1928. Kioskene solgte etter hvert også kortevarer, sjokolade og andre nytelsesmidler.

Institusjonen Fritt Ord ble opprettet i 1974, en stiftelse med Narvesen-aksjene som grunnkapital. I 1975 ble Narvesen sammensluttet med det NSB-eide Norsk Spisevognselskap (opprettet i 1918) til Narvesen AS, som var eid av Fritt Ord (59 %) og NSB. Narvesen drev da også serveringssteder, togservering og hoteller ved siden av detaljomsetningen. I 1993 overtok Narvesen de norske rettighetene til den amerikanske restaurantkjeden Burger King, og i 1994 kjøpte de restaurantkjeden Peppes Pizza. NSB solgte i 1996 de fleste av sine aksjer, Narvesen ble børsnotert, og Fritt Ord reduserte etter hvert også sin eierandel. I 1997 overtok Narvesen rettighetene til handelskjeden 7-Eleven i Norge, Sverige og Danmark , samt det svenske kioskselskapet Pressbyrån.

I 2001 ble Narvesen sammensluttet med Rema 1000 til Reitan Narvesen. Aksjene til Fritt Ord og de resterende aksjonærer ble deretter kjøpt, og Reitan Narvesen ble året etter tatt av børs og innlemmet i Reitangruppen under navnet Reitan Handel. Serveringsvirksomheten ble solgt til Jens Ulltveit-Moes konsern Umoe, inkludert Peppes Pizza og Burger King. Narvesen er nå et sterkt kjedemerke innen Reitan Servicehandel med ca. 460 utsalgssteder for salg av aviser, ukeblad, tidsskrifter, bøker og nytelsesmidler; over 2000 ansatte. De enkelte kiosker er drevet på franchisebasis. Narvesen-navnet benyttes også i Latvia i en stor kioskkjede deleid av Reitangruppen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.