Faktaboks

Per Fugelli
Født
7. desember 1943, Sandnes
Død
13. september 2017
Per Fugelli
Per Fugelli
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Per Fugelli var en norsk lege og gjennom en årrekke en av landets mest markante sosialmedisinere i den offentlige debatten.

Han var distriktslege i Værøy og Røst 1971–1973, og i Porsanger 1977–1980. Han var professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen 1984–1991 og ved Seksjon for sosialmedisin samme sted 1991–1992. Fra 1992 var han professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. Per Fugelli var medlem i Verdikommisjonens styringsgruppe.

Fugelli var en klarttalende sosialmedisiner som deltok hyppig i samfunnsdebatten. Han kritiserte både medisinere og politikere, og var motstander av byråkratiseringen av norske helseinstitusjoner. Fugelli arbeidet for en humanistisk tilnærming til helse- og sosialpolitikken der hele mennesket settes i sentrum. Han mente helsebegrepet i større grad må omfatte psykososiale aspekter, og at strenge pålegg om helseriktig adferd kan virke mot sin hensikt.

Fugelli var opptatt av at helse avhenger av fellesskap med andre mennesker. Et av hans mest kjente utsagn er: «Ikke vær et ett-tall på jorda. Bry deg om flokken din.»

Frihet var et kjernebegrep i Fugellis sosialmedisinske forståelse. Han tok til orde for å ta vare på verdigheten til sårbare grupper, som fattige, funksjonshemmede og etniske minoriteter, for eksempel i debatten om rom i perioden 2012–2013.

Etter at han selv fikk en kreftdiagnose i 2009 kjempet Fugelli for å «hente døden frem fra fengselet for de forbudte ord» og åpnet opp for å snakke om hva det betyr å være alvorlig syk. Om dette skrev han blant annet boken Døden, skal vi danse? (2010). I 2013 mottok Fugelli Fritt Ords Pris for «å ha gitt en stemme til kreftsyke og de som står ansikt til ansikt med døden.»

Fugelli hadde et omfattende sosialmedisinsk, populærmedisinsk og helsepolitisk forfatterskap.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nokpunktet. Essays om helse og verdighet (2008).
  • 0-visjonen. Essays om helse og frihet (2003).
  • Rød resept. Essays om perfeksjon, prestasjon og helse (1999).
  • Pasienten Norge. Studier i politisk patologi (1994).

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Knut Bøe

Burde kanskje ha nevnt at Fuggeli var motstander av Røykeloven, men senere skiftet mening.

skrev Kjetil Dybvik

For en kjedelig og langt på vei intetsigende tekst. Er dette liksom "sannheten" om dette fyrverkeriet av en mann?

svarte Georg Kjøll

Hei igjen Kjetil. Ingen av biografiartiklene våre forsøker å framstille en "endelig sannhet" om personene de omtaler - til det er folk altfor komplekse! Men denne artikkelen ble skrevet til papirutgaven av leksikonet i sin tid, hvor de hadde store plassbegrensninger, og jeg er helt enig i at denne artikkelen burde utvides med mye mer stoff. Det må vi klare å ordne. Alt godt fra Georg

svarte Anne Marit Godal

Det har gått langsomt å få fart i medisinstoffet. No har eg bygd ut denne. Innspel?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg