Faktaboks

Sara Johnsen

Sara Eva Johnsen

Født
4. mars 1970, Oslo

Sara Johnsen er en norsk filmregissør og forfatter. Hennes spillefilm Upperdog ble tildelt Amandaprisen for beste kinofilm i 2010. Johnsen har to ganger mottatt Filmkritikerprisen; for Vinterkyss i 2006 og for Upperdog i 2010.

Film og TV

Sara Johnsen vokste opp i Nes i Ådal og er utdannet regissør fra Filmskolen på Lillehammer (uteksaminert i 2000). Hun innledet sin regissørkarriere med kortfilmene Himmelstormeren (1999) og Hormoner og andre demoner (2000) og episoden Grenseløs kjærlighet i episodefilmen Folk flest bor i Kina (2002). Hennes spillefilmdebut Vinterkyss (2005), med Annika Hallin og Kristoffer Joner, ble en av årets bemerkede norske filmer.

Hennes andre spillefilm, Upperdog, med blant andre Hermann Sabado, Agnieszka Grochowska og Mads Sjøgård Pettersen, hadde premiere på filmfestivalen i Haugesund i 2009. I 2012 fulgte Uskyld, med Maria Bonnevie i en av de bærende rollene. Rosemari (2016) hadde Ruby Dagnall i tittelrollen.

Johnsen skrev manus til TV-serien 22. juli, med utgangspunkt i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 (vist på NRK i 2020). Hennes ektemann Pål Sletaune regisserte.

Bøker

Johnsen har utgitt novellesamlingen Han vet om noe hun kan prøve (2004), med oppvekstskildringer fra et lite sted på Østlandet. I 2008 debuterte Johnsen som romanforfatter med White Man, om et norsk par på ferie i Afrika. Bokversjonen av Upperdog ble utgitt i 2009.

Hun er barnebarn av psykiateren Gordon Johnsen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg