Lech Wałęsa

Faktaboks

Uttale
vawˈensa
Født
29. september 1943

Lech Wałęsa. Foto fra 1989.

Lech Wałęsa av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Lech Walesa utenfor Lenin-verftet i Gdańsk 17. juni 1983.

Lech Walesa av /Ap, Scanpix. Gjengitt med tillatelse

Lech Wałęsa, polsk fagforeningsleder og politiker. Han var president i Polen fra 1990 til 1995. Wałęsa fikk Nobels fredspris i 1983 for sin innsats som leder i fagforeningen Solidaritet.

Fagforeningsleder

I 1967 ble Lech Wałęsa ansatt som skipselektriker ved Lenin-verftet i Gdańsk. På denne tiden var Polen en del av østblokken, landene som ble kontrollert av Sovjetunionen. I desember 1970 begynte det uro og streik ved verftet, og i 1976 ble Wałęsa oppsagt. 2. mai 1980 begynte det en ny streik, og Wałęsa tok seg inn på verftet 14. august 1980. I selvbiografien En vei av håp (1987)skriver han at det da var enighet blant arbeiderne at han skulle bli den fremste «lederen», fordi han hadde så lang ansiennitet og kjente arbeidermiljøet, og fordi han «var en mann med bena på jorden, så langt fra noen teoretiker.»

Wałęsa ledet forhandlingene som førte frem til en avtale med myndighetene 31. august 1980 om blant annet retten til å danne frie fagforeninger. Dette førte til at utsendinger fra streikekomiteer over hele Polen i september dannet den nye fagorganisasjonen Solidaritet, med Wałęsa som formann. Dette var den første uavhengige fagorganisasjon i Øst-Europa.

Ved innføringen av unntakstilstand 13. desember 1981 ble Lech Wałęsa arrestert sammen med andre fagforeningsledere. Han ble løslatt i november 1982. I 1983 ble han tildelt Nobels fredspris. For å unngå å forlate Polen lot han sin kone, Danuta Wałęsa, motta den i Oslo.

Etter en ny streikebølge i 1988 deltok Wałęsa i forhandlinger med de kommunistiske myndighetene fra februar 1989. Da myndighetene i april kom med politiske innrømmelser som gjorde slutt på ettpartistyret og tillot Solidaritet, stod Wałęsa frem som bevegelsens leder. Polen erklærte seg uavhengig samme år.

Politisk karriere

I 1990 ble han valgt til Polens president. Ved presidentvalget i november 1995 ble han slått i andre valgomgang av Aleksander Kwaśniewski fra Den demokratiske venstrealliansen, mens han i presidentvalget i 2000 bare fikk 1,01 prosent av stemmene i første valgomgang.

Som president la Walesa vekt på å konsolidere demokratiet og å få innført markedsøkonomi. På det utenrikspolitiske feltet ble det regionale samarbeidet fremmet gjennom Polens deltakelse i etableringen av Visegradgruppen (1991) og Østersjøstatenes Råd (1992).

I 1997 startet Wałęsa et nytt kristelig-demokratisk parti, som han ledet til 2000.

Annen virksomhet

I 1995 tok Wałęsa initiativ til etablering av tenketanken Lech Wałęsa instituttet i Warszawa. Formålet er å støtte pro-demokratiske bevegelser i Polen og andre land.

Wałęsa bor i Gdańsk, hvor han har et kontor ved Langtorget (Długi Targ).

Selvbiografien Le Chemin d'Espoir utkom i 1987. Norsk utgave En vei av håp samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg