Knut Wigert

Faktaboks

Knut Wigert
Født
3. oktober 1916, Skien
Død
14. juni 2006, Oslo

Knut Wigert i tittelrollen i Henrik Ibsens skuespill John Gabriel Borkman, på Nationaltheatret, Oslo, 1978.

Av /KF-arkiv ※.

Knut Wigert som John Gabriel Borkman i Nationatheaterets oppsetning av Henrik Ibsens "John Gabriel Borkman". Forestillingen hadde premiere 3. februar 1979. Per Bronken hadde regi og medvirkende var blant annet Knut Wigert som John Gabriel Borkman, Astrid Folstad som Gunhild Borkman og Wenche Foss som Ella Rentheim.

Fotograf: Frits Solvang / Eier: DEXTRA Photo / Lisens: CC BY-NC-SA 3.0
.
Lisens: fri

Knut Wigert som John Gabriel Borkman i Nationatheaterets oppsetning av Henrik Ibsens "John Gabriel Borkman".

Fotograf: Frits Solvang / Eier: DEXTRA Photo / Lisens: CC BY-NC-SA 3.0
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Knut Wigert var en norsk skuespiller.

Wigert debuterte på Centralteatret i 1938, og samme år ble han ansatt ved Nationaltheatret, der han ble en ledende kunstnerisk drivkraft. Han tok imidlertid en pause under andre verdenskrig, da han var aktiv i Kompani Linge og Det Norske Fallskjermskompani.

Teaterroller

Alt som ung hadde Wigert god forståelse for tvilernes tragedie. Hans versjon av tittelrollen i William Shakespeares Hamlet samt av Henrik Ibsen-karakterene hertug Skule i Kongs-Emnerne, keiser Julian i Kejser og Galilæer, den gamle Peer Gynt i Peer Gynt, tittelrollen i John Gabriel Borkman og Rosmer i Rosmersholm var store menneskeskildringer.

Med stor innsikt og medfølelse spilte han Hugo i Skitne hender av Jean-Paul Sartre og King i Key Largo av Maxwell Anderson.

Blant de viktige realistiske rollene hans finner vi Tom i Glassmenasjeriet av Tennessee Williams, Tiller i Saken Oppenheimer av Heinar Kipphardt samt Ibsen-krakterene Helmer i Et dukkehjem og assessor Brack i Hedda Gabler.

I rollen som faren i Seks personer søker en forfatter av Luigi Pirandello brøt han med realismen.

Wigert viste stor stilsans som Danilo i Den glade enke av Franz Lehár, og som både Leicester og Mortimer i Maria Stuart av Friedrich Schiller. Da han spilte i Britannicus av Jean Racine, gjorde han det med en poetisk finfølelse og verdighet som gjorde stort inntrykk. Han spilte også en herlig infam Daniel Hejre i Ibsens De unges forbund.

Iscenesettelser

Han iscenesatte Medea av Jean Anouilh og Kreditorer av August Strindberg.

Filmkarriere

Wigert filmdebuterte i Tante Pose i 1940. Senere var han blant annet med i Englandsfarere (1946), i sovjetisk-norske Bare et liv (1968), der han spilte Fridtjof Nansen, og i den britiske Ransom (1974).

Øvrig karriere

Fra 1974 til 1983 var Wigert formann i Riksmålsforbundet. Han stod dessuten bak stiftelsen Nasjonalmuseet Henrik Ibsen, som førte til at Ibsenmuseet i Arbins gate i Oslo ble åpnet i 1993.

Han var bror av Sonja Wigert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg