Faktaboks

Reitan
Offisielt navn
REITAN AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Trondheim
Daglig leder
Odd Reitan
Styreleder
Odd Reitan
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Reitan er et norsk familieeid konsern som driver dagligvarehandel og servicehandel. Konsernet har virksomheter i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Litauen og Latvia, og de enkelte utsalgsstedene drives primært gjennom franchising.

Reitan-konsernet består av tre selvstendige forretningsområder, Reitan Retail, Reitan Kapital og Reitan Eiendom. Gjennom handelsselskapet eier og kontrollerer konsernet virksomheter som blant annet Rema 1000 og Uno X i Norge og Danmark, Pressbyrån i Sverige, Narvesen i Norge, Litauen og Latvia, og 7-Eleven i Skandinavia.

Morselskapet Reitan AS eies av Reitan-familien, bestående av Odd Reitan, Ole Robert Reitan og Magnus Reitan, med en aksjeposisjon på 33 prosent hver. Odd Reitan er administrerende direktør og styreleder i morselskapet. Ole Robert Reitan er administrerende direktør i Reitan Retail. Fra 2016 er Magnus Reitan administrerende direktør i Reitan Kapital.

Historikk

Fusjonering av Reitan Narvesen ASA
Konsernsjef i Narvesen, Harald Tyrdal, og Odd Reitan, smiler etter at det på en ekstraordinær generalforsamling i Narvesen endelig ble vedtatt at Narvesen og Rema fusjonerer. Oslo, 18. januar 2001
Av /NTB.

Reitan-konsernets virksomhet har røtter tilbake til 1948, da Ole og Margit Reitan, Odd Reitans foreldre, grunnla kolonialforretningen O. Reitan Kolonial i Trondheim. I 1964 åpnet de sin andre dagligvareforretning, Reitan Snarkjøp, i byen. I 1972 åpnet Odd Reitan sin første dagligvarebutikk, AS Sjokkpris, i Trondheim. Reitan-kjedens første hovedkontor ble åpnet i kjelleren til Reitans Supermarked på Byåsen i Trondheim i 1975.

I 1979 dannet Odd Reitan dagligvarekjeden Rema, først under navnet Remi 500, som senere endret navn til Rema 600, før kjeden i 1980 fikk navnet Rema 1000. I 1990 hadde butikkjeden dagligvareforretninger i alle norske byer med over ti tusen innbyggere, og i 1994 åpnet den første Rema-butikken i Danmark. I 1995 fikk Reitan-konsernet hovedkontor på Lade Gaard i Trondheim, og samme år ble forretningsområdet og selskapet Reitan Eiendom AS opprettet.

Reitan-kjeden ble i 2000 sammensluttet med kiosk- og serveringsselskapet Narvesen til det børsnoterte konsernet Reitan Narvesen ASA. Reitan kjøpte raskt ut de andre aksjeeierne, blant annet organisasjonen Fritt Ords eierandel, og tok konsernet av børs og innlemmet det i Reitangruppen. Narvesens serveringsvirksomhet ble samtidig solgt til Jens Ulltveit-Moes konsern Umoe AS, mens parfymevirksomheten, kjedene Esthetique og Vita, ble solgt i 2003.

I 1997 dannet Reitan-konsernet Rema Bensin Norden, som omfattet egne bensinstasjoner som ble plassert ut i tilknytning til Rema 1000 sine butikker, men driften ble overtatt av Hydro Texaco i 2003. Reitan Servicehandel overtok i 2006 bensinstasjonskjeden Hydro Texaco i Norge og Danmark, som først fikk navnet YX, men senere Uno-X i 2009. Reitan-kjeden og Shell inngikk en avtale i 2008, som medførte at 7-Eleven ble plassert ved flere bensinstasjoner. I 2019 kuttet Reitan Convenience samarbeidsavtalen med Shell i Norge, som medførte at YX ble den nye drivstofftilbyderen sammen med 7-Eleven som stasjonskiosk.

Spaceworld-kjeden ble overtatt av Reitan-konsernet i 2005. I 2015 ble selskapet sammensluttet med Soundgarden og dannet selskapet Spaceworld Soundgarden AS. På dette tidspunktet eide Reitangruppen 45 prosent av virksomheten, men solgte seg ut i 2016.

I 2014 kjøpte Odd Reitan sammen med Olav Thon eiendomsselskapet Britannia Eiendom, som eier det ærverdige Hotel Britannia i Trondheim. I 2015 solgte Thon sin del av eierskapet til Reitan, som medførte at Reitan ble eneeier. I 2019, etter tre år med oppussing, gjenåpnet Reitan hotellet.

Forretningsfornyelse i 2020

I 2020 fornyet Reitan-konsernet deler av selskapsstrukturen og forretningsmodellen. I sammenheng med denne fornyelsen endret morselskapet Reitangruppen AS navn til Reitan AS i november 2020.

Tidligere var konsernets forretningsområder delt inn i fem hovedselskaper, Reitan Kapital AS, Reitan Eiendom AS, Reitan Convenience AS, Rema 1000 AS og Uno-X Energi AS, underlagt Reitangruppen AS. I januar 2021 ble dette fornyet til tre selvstendige forretningsområder, Reitan Retail AS, Reitan Eiendom AS og Reitan Kapital AS, underlagt Reitan AS. Selskapet Reitan Retail fikk først navnet Reitan Handel ved forretningsfornyelsen i januar 2021, men endret navn til Reitan Retail i oktober 2021.

Rema 1000, Reitan Convenience og Uno-X Mobility er etter fornyelsen fortsatt egne aksje- og konseptselskaper, men fra 2021 underlagt handelsselskapet Reitan Retail.

Selskaper i Reitan-konsernet

Reitan Retail

Ole Robert Reitan i REMA 1000-butikk

Reitan Retail kontrollerer gjennom selskapet merkevarer og foretak som blant annet Rema 1000 og Uno X i Norge og Danmark, Pressbyrån i Sverige, Narvesen i Norge, Litauen og Latvia, 7-Eleven i Skandinavia, R-kioski i Finland, R-kiosk i Estland og Lietuvos Spauda i Litauen. Andre merkevarer underlagt handelsselskapet er blant annet Solvinge, Norsk Kylling, Kjeldsberg, Spekeloftet og Grans Bryggeri.

Reitan Eiendom

Reitan Eiendom er et eiendomsselskap som driver investeringer og utvikling gjennom selskaper som blant annet E.C. Dahls Eiendom AS, VestenFjeldske Eiendom AS, Relog og Dora Eiendom AS. Selskapets fokusområder er handels-, industri- og logistikkeiendommer i Skandinavia og sentrumseiendommer i Oslo, Trondheim og Bergen. Ingolv Høyland er administrerende direktør i selskapet.

Reitan Kapital

Reitan Kapital er et investeringsselskap som forvalter Reitan-konsernets økonomiske verdier.

Andre selskaper

Reitan-konsernet eier og drifter også andre virksomheter utenfor de tre hovedselskapene, blant annet Nye Hjorten Teater og Hotel Britannia i Trondheim.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Reitan
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
46.390 Engroshandel med bredt utvalg av nærings- og nytelsesmidler; 70.100 Hovedkontortjenester

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg