Faktaboks

Flemming Rose
Født
11. mars 1958, København

Flemming Rose er en dansk forfatter og tidligere avisredaktør. Han var fra 2004 til 2010 kulturredaktør i Jyllands-Posten, og deretter utenriksredaktør til 2015. Det var som kulturredaktør han spilte en hovedrolle i karikaturstriden i 2005-06.

Utdanning og arbeid

Flemming Rose har eksamen i litteratur og russisk fra Universitetet i København.

Han arbeidet som Moskva-korrespondent for Berlingske Tidende fra 1990 til 1996, deretter som avisens Washington-korrespondent fra 1996 til 1999. Fra 1999 til 2004 var han igjen stasjonert i Moskva, som korrespondent for Jyllands-Posten.

Karikaturstriden

Rose tok initiativet til å offentliggjøre tolv karikaturtegninger, hvorav syv av profeten Muhammed, som skapte sterke og voldelige reaksjoner blant muslimer verden over. Det var spesielt Jyllands-Postens egen tegner, Kurt Westergaard, som provoserte ved å tegne profeten med en bombe i turbanen.

Flemming Rose begrunnet initiativet med at en barnebokforfatter hadde problemer med å skaffe tegner til å illustrere boken Koranen og profeten Muhammeds liv. Rose ønsket å teste ytringsfrihetens kår. Han ville «finne ut hvor langt den selvpålagte sensuren var kommet».

Flemming Rose visste at mange tegnere nektet å fremstille Muhammed av frykt for represalier. Dermed inviterte kulturredaktøren førti tegnere til å fremstille Muhammed – «slik du ser ham», som det het i invitasjonen. Tjueåtte av tegnerne avslo.

De tolv tegningene ble trykket i Jyllands-Posten 30. september 2005, under overskriften «Muhammeds ansikt». De skapte utover høsten omfattende internasjonal uro. Flemming Rose uttalte senere at han ikke var forberedt på de bølger tegningene skapte.

Han var skremt av reaksjonene, og skrev i en kronikk få måneder etter at han fryktet islamismen: «Selv om islamismen ikke har en rød hær eller en wehrmacht og luftwaffe bak seg, utgjør dens totalitære impulser en trussel mot demokratiet og rettsstaten, som er bygget på toleranse».

Etterspill

I boken Taushetens Tyranni, som han utga i 2010, reflekterte han blant annet over det han opplevde og var vitne til i kjølvannet av karikaturtegningene. Det var erfaringer som hadde skremt ham.

Han trakk ellers blant annet følgende lærdom: «Det viktigste jeg har lært av Muhammed-krisen er at vi er nødt til å arbeide for å fjerne lover som kriminaliserer krenkelse av religion». Han understreket også sterkt at ytringsfrihet ikke bare er en vestlig verdi, men en global verdi.

Samtidig med utgivelsen av Taushetens Tyranni innkalte den danske utenriksminister Lene Espersen ambassadører fra sytten muslimske land til en samtale i et forsøk på å hindre uro og tumulter blant muslimer.

Utmerkelser

Flemming Rose ble i 2007 tildelt det danske Trykkefrihetsselskapets journalistpris, og i 2015 Fritt Ords Honnør.

Utgivelser

  • Katastrofen der udeblev, 1998
  • Velfærdsstaten tur/retur – efter socialdemokratismens sammenbrud, 2005
  • Amerikanske stemmer, 2006
  • Tavshedens Tyranni, 2010
  • Hymne til friheten, 2016

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg