Vebjørn Selbekk

Faktaboks

Født
14. april 1969
Fødested
Trondheim

Vebjørn Selbekk, norsk journalist og redaktør. Ansvarlig redaktør av den kristelige dagsavisen Dagen.

Oppvokst i Meråker i Nord-Trøndelag. Cand.mag. fra Universitetet i Trondheim med fagene historie, kristendom og samfunnskunnskap. Økonomisk tilleggsutdannelse fra Trondheim økonomiske høgskole. Har gått på Livets Ords bibelskole i Uppsala og tilhørte det frikirkelige, karismatiske miljøet i Norge. I 2010 meldte Selbekk seg inn i Den norske kirke.

Begynte sin aviskarriere i Stjørdalens Blad i 1980-årene. Redaktør av den kristelige avisen Magazinet i Oslo fra starten av i 1989 til avisen fusjonerte med avisen Dagen til DagenMagazinet, der han fra 2008 var samfunnsredaktør. Fra 2010 er Selbekk ansvarlig redaktør i avisen som fra 2011 kommer ut under navnet Dagen.

Vebjørn Selbekk er fra 2015 medlem av Kringkastingsrådet.

Karikaturstriden

I begynnelsen av 2006 ble det storm rundt ham og Magazinet på grunn av en artikkel om ytringsfrihet i Magazinet, der de 12 Muhammed-karikaturene fra den danske Jyllands-posten var gjengitt. Etter rasende demonstrasjoner og voldsaksjoner i Midtøsten, der blant annet den norske ambassaden i Damaskus i Syria ble satt i brann, og drapstrusler mot Selbekk, beklaget han offentlig det inntrufne. Høsten 2006 utgav han boken Truet av islamister, der han gjennomgikk saken og kritiserte myndighetenes håndtering av den.

Vebjørn Selbekk ble i 2015 tildelt Fritt Ords Honnør.

Utgivelser

  • 2001: Jødehat på norsk
  • 2006: Truet av islamister, om begivenhetene rundt trykkingen av Muhammed-karikaturene
  • 2007: T.B. Barratt – forfulgt og etterfulgt
  • 2013: Korset og Davidsstjernen - Norge jødene og Israel fra 1814 til idag
  • 2016: Fryktens makt. Frihet eller taushet i terrorens tid

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg