Faktaboks

Vebjørn Selbekk
Født
14. april 1969, Trondheim
Vebjørn Selbekk
Av /NTB Scanpix.

Vebjørn Selbekk er en norsk journalist og redaktør. Han er ansvarlig redaktør av den kristelige dagsavisen Dagen.

Selbekk er oppvokst i Meråker i Nord-Trøndelag og utdannet cand.mag. fra Universitetet i Trondheim med fagene historie, kristendom og samfunnskunnskap. Han har økonomisk tilleggsutdannelse fra Trondheim økonomiske høgskole. Selbekk har gått på Livets Ords bibelskole i Uppsala og tilhørte det frikirkelige, karismatiske miljøet i Norge. I 2010 meldte Selbekk seg inn i Den norske kirke.

Vebjørn Selbekk begynte sin aviskarriere i Stjørdalens Blad i 1980-årene, og var redaktør av den kristelige avisen Magazinet i Oslo fra starten i 1989 til avisen fusjonerte med avisen Dagen til DagenMagazinet, der han fra 2008 var samfunnsredaktør. Selbekk har fra 2010 vært ansvarlig redaktør i avisen som fra 2011 er utgitt under navnet Dagen.

Vebjørn Selbekk har fra 2015 vært medlem av Kringkastingsrådet.

Karikaturstriden

I begynnelsen av 2006 ble det storm rundt ham og Magazinet på grunn av en artikkel om ytringsfrihet i Magazinet, der de 12 Muhammed-karikaturene fra den danske Jyllands-posten var gjengitt. Etter rasende demonstrasjoner og voldsaksjoner i Midtøsten, der blant annet den norske ambassaden i Damaskus i Syria ble satt i brann, og drapstrusler ble rettet mot Selbekk, beklaget han offentlig det inntrufne. Høsten 2006 utgav han boken Truet av islamister, der han gjennomgikk saken og kritiserte myndighetenes håndtering av den.

Vebjørn Selbekk ble i 2015 tildelt Fritt Ords Honnør.

Utgivelser

  • Jødehat på norsk, 2001
  • Truet av islamister, om begivenhetene rundt trykkingen av Muhammed-karikaturene, 2006
  • T.B. Barratt – forfulgt og etterfulgt, 2007
  • Korset og Davidsstjernen – Norge jødene og Israel fra 1814 til idag, 2013
  • Fryktens makt. Frihet eller taushet i terrorens tid, 2016

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg