Faktaboks

Helga Arntzen
Født
1. november 1942, Heidelberg i Øst-Tyskland (i dag Tyskland)
Portrett av en kvinne med kort grått hår og briller. Hun har dressjakke over en t-skjorte hvor det står fredsreiser. Foto
Helga Arntzen
Fotografi
Av .

Helga Arntzen er en tysk-norsk leder. Hun startet organisasjonen «Hvite busser» i 1992. Organisasjonen jobber for å lære ungdom om andre verdenskrig. Arntzen ville at ungdommer skulle forstå nazismen, og utryddelsen av jødene under krigen.

Hun sørget for at mange fikk reise på skoletur med busser til Tyskland og Polen. I Polen dro de blant annet til Auschwitz, en av de mest kjente konsentrasjonsleirene hvor jøder ble holdt fanget og drept.

Bakgrunn

Da Arntzen ble født, var Tyskland delt i Øst-Tyskland og Vest-Tyskland. Hun ble født i Øst-Tyskland og gikk på en kommunistisk skole. Lærerne på skolen ville vite alt om foreldrene til elevene. Arntzen skulle sladre til skolen hvis foreldrene gjorde noe kommunistene ikke likte. Det kalles å angi.

Da hun ble ungdom, flyktet Arntzen til Vest-Tyskland, og bodde sammen med faren som hadde flyktet før henne. Der ble hun kjent med en norsk student. De giftet seg og flyttet til Finnmark i Norge. Der fikk de tre barn. Etter at Arntzen og mannen ble skilt, flyttet hun til Sørlandet.

For å tjene penger til seg og barna drev hun en pølsebod. Den bygde hun etter hvert om til kafé med utleie av videoer. Hun jobbet også frivillig i Røde Kors og Redd Barna, og engasjerte seg i kampen mot rusbruk blant unge.

Hvite busser mot nynazisme

Arntzen syntes det var vanskelig at noen i Norge ble nynazister. I 1992 fikk hun med seg venner og kjøpte noen busser. De inviterte ungdommer fra Norge til å se med egne øyne hva nazismen førte til.

De første bussene ble malt hvite. Navnet «hvite busser» fikk de fra bussene som fraktet fanger hjem fra konsentrasjonsleirer rett før andre verdenskrig var slutt i 1945.

Sammen med ungdommen reiste mennesker som hadde opplevd nazismen, andre verdenskrig og leirene. De kalles «tidsvitner». Til sammen har over 140 000 ungdommer reist på tur med «Hvite busser».

Gambia

Helga Arntzen har også engasjert seg for Gambia, et av landene i Afrika. Der startet hun blant annet to fotballklubber. Den ene, Helga Team, er oppkalt etter henne.

Les mer i Lille norske leksikon

  • nazisme
  • andre verdenskrig
  • Holocaust
  • konsentrasjonsleir

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg