Faktaboks

Anne Sender
Født
1. november 1956, Skien

Anne Sender er en norsk debattant, sakprosaforfatter og foredragsholder.

Sender er mest kjent for å ha vært forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo fra 2005 til 2011. Hun har tidligere jobbet som fredsmekler, og omtales som brobygger i Midtøsten-konflikten. Sender ble tildelt Fritt Ords Pris i 2014.

Bakgrunn

Anne Sender konverterte til jødedommen i voksen alder. I årene 1990-1998 var hun daglig leder av aksjonskomiteen Hjelp Jødene Hjem, fra 1991 til 2001 var hun styremedlem i Det Mosaiske Trossamfund, og fra 2005 til 2011 var hun forstander i trossamfunnet.

Ved siden av innsatsen i Det Mosaiske Trossamfund drev Sender noen år også bistandsarbeid og fredsmekling for Flyktninghjelpen i Sør-Sudan, og dessuten fredsarbeid på Sri Lanka. Hun har også vært spesialrådgiver i Utenriksdepartementet og drevet danseskole.

Forfatterskap

Sender utga i 2013 sakprosaboken Vår jødiske reise. Her skriver hun blant annet om Det Mosaiske Trossamfund og ulike syn på konflikten mellom Israel og palestinere i Midtøsten.

Et besøk på Vestbredden i 2012 satte dype spor i Anne Senders opplevelse av konflikten mellom Israel og Palestina, og særlig palestinernes fattige levekår gjorde sterkt inntrykk. Sender har rettet sterk kritikk mot den politiske ledelsen på begge sider, og pekt på behovet for forsoning og brobygging i den fastlåste konflikten.

Utmerkelser

Sender ble tildelt Norske Kirkeakademiers brobyggerpris i 2013 for sin innsats for å bygge dialog og forståelse mellom ulike religiøse grupper. I 2014 ble Sender tildeltFritt Ords Pris. Juryen berømmet særlig hennes arbeid for å løfte fram den jødiske minoritets historie i Norge, og for å ha kjempet mot antisemittiske holdninger.

Les mer i Store norske leksikon

Utgivelser

  • Sender, Anne. 2013. Vår jødiske reise, Cappelen Damm

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg