Faktaboks

Knut Olav Åmås
Født
19. januar 1968, Mo i Rana
Knut Olav Åmås
Knut Olav Åmås
Av /Fritt Ord.

Knut Olav Åmås er en norsk forfatter, filosof og redaktør. Åmås er siden 2014 direktør i Stiftelsen Fritt Ord, etter å ha vært statssekretær i Kulturdepartementet i Regjeringen Solberg.

Debattanten

Knut Olav Åmås, som hadde barne- og ungdomsårene i Odda, er fremfor alt kjent som en kompromissløs forsvarer av ytringsfriheten. Den er selve fundamentet for et fritt samfunn, som han påpeker. Som skribent har han advart sterkt mot å kriminalisere selv de mest hatefulle ytringer, slik de blant annet kommer til uttrykk i saker som har med rasisme, innvandring og forholdet til islam å gjøre. Med henvisning til erfaringer fra autoritære regimer har Åmås gjerne minnet om hvor farlig utviklingen kan bli når man gjør ord til forbrytelse: «Å kriminalisere ytringer er det nærmeste et samfunn kommer å kontrollere folks tenkning», som han skrev i en artikkel i 2016.

Utdanning og forskning

Åmås er cand.philol. med hovedfag i filosofi. I 2004 gav han ut Mitt liv var draum. Ein biografi om Olav H. Hauge, som han forsvarte for graden dr.philos. ved Universitetet i Bergen.

Journalist og redaktør

Han har arbeidet som journalist blant annet i Bergens Tidende og Aftenposten. Åmås var redaktør i Universitetsforlaget i årene 1996–2001 og redaktør i tidsskriftet Samtiden i perioden 2001–2006. I 2007 ble han tildelt Den store journalistprisen.

Knut Olav Åmås var debattredaktør i Aftenposten fra 2006; fra 2008 kultur- og debattredaktør samme sted. Fra 2013 ble han også Norges første avisredaktør for forskning.

Politikk

Åmås forlot Aftenposten i oktober 2013 for å bli statssekretær for statsråd Thorhild Widvey i Kulturdepartementet. Han fratrådte stillingen i mai 2014 for å bli direktør i Fritt ord.

Senere ledet han Mediemangfoldsutvalget om en ny statlig mediepolitikk. Utvalget ble nedsatt september 2015 og leverte sin utredning i mars 2017.

Utgivelser

Åmås har skrevet eller redigert en rekke bøker innen filosofi, idéhistorie og kjønnsforskning, blant annet tre bøker om den østerrikske filosofen Ludwig Wittgenstein.

Åmås er kjent for sitt store nettverk i norsk offentlighet, noe som reflekteres i flere av bøkene han har redigert: Hvem er hvem? (2008),Makteliten. 252 kvinner og menn som styrer Norge (2016), Signatur – Nye norske stemmer (2014).

I 2018 utga han boken Dette er Norge, som samler 100 av hans egne tekster.

Leder og styreleder

Fra 2014 er Åmås direktør i Stiftelsen Fritt Ord, hvor han overtok etter Erik Rudeng. Han er styreleder i Foreningen Store norske leksikon og Det norske solistkor, og var fra 2000 første styreleder i Norsk biografisk selskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg